Proposition de résolution relative à l'adhésion de la Belgique au traité international d'interdiction des armes nucléaires.
General information ¶
- Authors
-
Ecolo
Benoît
Hellings
Groen Wouter De Vriendt
Vooruit Alain Top, Dirk Van der Maelen - Submission date
- Sept. 20, 2017
- Official page
- Visit
- Status
- Rejected
- Requirement
- Simple
- Subjects
- nuclear weapon resolution of parliament nuclear non-proliferation arms limitation
Voting ¶
- Voted to adopt
- CD&V Open Vld N-VA MR PP VB
- Voted to reject
- Groen Vooruit Ecolo LE PS | SP DéFI ∉ PVDA | PTB
Contact form ¶
Do you have a question or request regarding this proposition? Select the most appropriate option for your request and I will get back to you shortly.
Discussion ¶
Jan. 31, 2019 | Plenary session (Chamber of representatives)
Full source
Dirk Van der Maelen Vooruit ⚠
Mijnheer de voorzitter, helaas heeft de commissie voor de Buitenlandse Betrekkingen begin november vorig jaar het voorstel van resolutie dat vandaag voorligt in de plenaire vergadering, verworpen. Ik zal de argumenten die ik in de commissie heb aangevoerd, niet herhalen. Ik heb alleszins gewacht tot vandaag, omdat ik wist dat voor eind januari de in de Verenigde Staten zeer gerespecteerde vereniging van atoomwetenschappers de dreiging van nucleaire wapens in de wereld evalueert met de zogenaamde Doomsday Clock. Welnu, vorige week heeft die vereniging van atoomwetenschappers de klok op twee voor twaalf gezet. Nooit eerder heeft de grote wijzer dichter gestaan bij twaalf dan dit jaar. Ik zal niet alle argumenten aanhalen die de vereniging daarvoor heeft gebruikt; ik beperk mij tot drie ervan.
De vereniging van atoomwetenschappers heeft moeten vaststellen dat in 2018, helaas, andermaal alle kernwapenstaten samen 100 miljard dollar hebben uitgegeven aan de instandhouding van het kernwapenarsenaal. Dat is twee derde van alle uitgaven inzake ontwikkelingssamenwerking; elk jaar opnieuw 100 miljard dollar voor de instandhouding van de kernwapens!
Het tweede argument dat de wetenschappers aanvoeren, is dat de verschillende kernwapenstaten bezig zijn met zeer ingrijpende moderniseringsprogramma's voor hun kernwapens. Ik som ze niet allemaal op, maar eentje, wat ons land moet aangaan, namelijk de modernisering van de tactische kernwapens die in Kleine Brogel en Florennes liggen.
Ten derde verwijst de vereniging van atoomwetenschappers naar de aankondiging van president Trump op 2 februari om uit het verdrag van de middellangeafstandsraketten te stappen, waarmee de opzegperiode van zes maanden ingaat. Collega's, middellangeafstandsraketten zijn kruisraketten en daartegen werd in de jaren 80 de grootste betoging ooit in België georganiseerd.
Die drie redenen, zijnde de immens hoge sommen die eraan worden besteed, de zware moderniseringsprogramma's en de opzegging van het akkoord over de middellangeafstandsraketten, doen de vereniging van atoomwetenschappers in de Verenigde Staten besluiten om de klok op twee voor twaalf te zetten.
Vele landen hebben dat begrepen. In de commissie werd meewarig gedaan over het aantal staten dat het op 7 juli 2017 onderhandelde akkoord over een verbod op kernwapens ondertekende. Welnu, ruim een jaar nadat het verdrag over het verbod op kernwapens kan worden geratificeerd, is de stand van zaken dat twintig landen dat hebben gedaan, terwijl zeventig landen het intussen hebben ondertekend. Nooit eerder kon een nucleair akkoord zo snel op een toenemend aantal aansluitende staten rekenen. Het Zwitsers parlement heeft begin januari besloten om zijn regering op te roepen om Zwitserland ook te laten aansluiten bij het verbod op kernwapens.
De resolutie die vandaag voorligt, waarvan ik hoop dat u tegen de verwerping stemt, voorziet in diezelfde oproep. In onze resolutie vragen wij aan de regering om dat verdrag mee te onderschrijven, in overleg en samenwerking met andere Europese lidstaten. Wij hoeven dat niet alleen te doen, maar het hoeft evenmin met alle NAVO-landen of met alle lidstaten van de Europese Unie. De oproep is er.
Collega's, sta me toe om de woorden van de premier te gebruiken. U hebt de mogelijkheid om te kiezen aan welke kant van de geschiedenis u gaat staan. Gaat u aan de kant staan van de nucleaire wapenwedloop die opgestart is en volop doorgaat, of kiest u de kant van de zeventig landen die besloten hebben dat het gedaan moet zijn met die nucleaire waanzin? Sluiten wij ons aan bij de landen die ijveren voor een verbod op kernwapens? Die keuze ligt zo dadelijk aan u voor.