Proposition de loi modifiant la loi du 5 août 1978 de réformes économiques et budgétaires et la loi du 4 mars 2004 accordant des avantages complémentaires en matière de pension de retraite aux personnes désignées pour exercer une fonction de management ou d'encadrement dans un service public, en vue de supprimer la possibilité offerte aux fonctionnaires de dépasser le plafond Wijninckx.
General information ¶
- Authors
- VB Ortwin Depoortere, Ellen Samyn, Dominiek Sneppe, Frank Troosters, Hans Verreyt
- Submission date
- July 17, 2023
- Official page
- Visit
- Status
- Rejected
- Requirement
- Simple
- Subjects
- civil servant cumulative pension entitlement pension scheme public service
Voting ¶
- Voted to adopt
- Groen CD&V Vooruit Ecolo LE PS | SP DéFI Open Vld MR
- Voted to reject
- N-VA LDD PVDA | PTB VB
Party dissidents ¶
- Nabil Boukili (PVDA | PTB) abstained from voting.
- Greet Daems (PVDA | PTB) abstained from voting.
Contact form ¶
Do you have a question or request regarding this proposition? Select the most appropriate option for your request and I will get back to you shortly.
Discussion ¶
Jan. 11, 2024 | Plenary session (Chamber of representatives)
Full source
Hans Verreyt VB ⚠
Mevrouw de voorzitster, collega's, enkele maanden geleden werd dit Parlement maar ook de bevolking van ons land wakker geschud door een aantal exuberante pensioenuitkeringen die een aantal toppolitici zichzelf hadden uitgekeerd. We denken dan aan vader De Croo en aan gewezen Kamervoorzitter Siegfried Bracke, die met hun pensioen maar vooral ook met de extra bijdragen op hun pensioen toch wel enige deining veroorzaakten. Daarbij was het heel snel duidelijk dat alleen een absolute handhaving, zowel naar de letter als de geest van de wet-Wijninckx die een pensioenlimiet voor ambtenaren oplegt, noodzakelijk was.
De uitzonderingen, die werden gebruikt voor de exuberante pensioenuitkeringen van de gewezen Kamervoorzitters maar ook van een hele reeks topambtenaren in dit Huis en buiten dit Huis, werden destijds ingevoerd onder de gewezen liberale premier Verhofstadt en huidig regeringslid en toenmalig minister van Pensioenen, Frank Vandenbroucke. Die uitzondering bestond erin dat de topambtenaren nog 20 % meer konden krijgen dan de absolute grens die reeds in de wet-Wijninckx was ingeschreven.
Volgens het Vlaams Belang moet men niet alleen het symptoom bestrijden. Dat is wat hier enige tijd geleden gebeurde toen het interne reglement met betrekking tot de aanpassing van de pensioenen van de parlementsleden bijna unaniem werd goedgekeurd. Men moet echter de wettelijke basis, waarop al die reglementen werden gebaseerd, aanpakken en minstens de uitzonderingen die in 2004 werden ingeschreven eruit halen.
De manier waarop met de exuberante pensioenen maar ook met andere dossiers in dit Parlement werd omgegaan, zorgt ervoor dat het vertrouwen van de burgers in de politiek, en a fortiori in dit instituut, daalt tot een absoluut minimum. Slechts 11 % van de Vlamingen heeft nog vertrouwen in het federale Parlement. Dat wil toch wel wat zeggen.
In de ogen van het Vlaams Belang is de pensioengrens van 7.800 euro die nu is vastgelegd in de wet-Wijninckx meer dan rechtvaardig. De bepaling dat de overschrijding van dat plafond met 20 % mogelijk is voor sommige ambtenaren en politici moet voor ons absoluut geschrapt worden, zeker als men dat vergelijkt met het gemiddeld pensioen van een werknemer dat 1.545 euro bedraagt en van een zelfstandige dat 1.031 euro bedraagt. Als we over die grens en over die bedragen spreken, keert onze maag. Hoewel werd beaamd dat we daar moeten van afstappen en dat het interne reglement van de vzw Pensioenkas van de Kamer enige tijd geleden werd aangepast, moeten we er ook voor zorgen dat de wettelijke basis daarvoor uit onze wetteksten word geschrapt.
Ik hoop dat de brede steun die er toen bestond in de vzw Pensioenkas van de Kamer er vandaag ook is. De enige logische en juiste beslissing is dat we allemaal tegen de verwerping van dit voorstel stemmen en dat we de wet-Wijninckx straks in ere herstellen.