Proposition 55K0597

Logo (Chamber of representatives)

Proposition de loi visant à supprimer en principe la possibilité pour le CPAS de récupérer les frais exposés au titre de l'aide sociale dans le cadre de l'admission de personnes âgées en maison de repos.

General information

Authors
VB Steven Creyelman, Nathalie Dewulf, Ellen Samyn, Dominiek Sneppe, Hans Verreyt
Submission date
Oct. 15, 2019
Official page
Visit
Status
Rejected
Requirement
Simple
Subjects
maintenance obligation elderly person welfare

Voting

Voted to adopt
Groen CD&V Vooruit Ecolo LE PS | SP DéFI Open Vld N-VA MR
Voted to reject
PVDA | PTB VB

Contact form

Do you have a question or request regarding this proposition? Select the most appropriate option for your request and I will get back to you shortly.








Bot check: Enter the name of any Belgian province in one of the three Belgian languages:

Discussion

March 21, 2024 | Plenary session (Chamber of representatives)

Full source


Ellen Samyn VB

Collega's, vandaag wil ik u toch nog ervan proberen te overtuigen om tegen de verwerping van ons wetsvoorstel tot afschaffing van de terugvorderingsmogelijkheid van de rusthuisfactuur door OCMW's te stemmen. Het is schrijnend dat vandaag de kosten van de verzorgingsinstellingen voor ouderen blijven oplopen. De gemiddelde rusthuisfactuur bedraagt momenteel 2.167 euro in Vlaanderen, een stijging van ruim 200 euro op een jaar tijd. Als men daar het gemiddelde rustpensioen tegenover zet, kan men niet anders dan vaststellen dat er maar bitter weinig mensen hun rusthuisfactuur kunnen betalen.

De cijfers zijn dramatisch. Voor negen op tien werknemers en zelfstandigen volstaat het wettelijk pensioen niet om de rusthuisfactuur te betalen, zelfs niet als het zorgbudget meegeteld wordt. Dan spreek ik enkel nog over de zuivere rusthuisfactuur, niet over de kosten voor eventuele uitstapjes en pedicure-, kappers-, apotheek- en dokterskosten. Recent nog meldde iemand mij dat de prijs van het eten in het rusthuis van de ene op de andere maand met 40 % is gestegen. Hoe kan iemand met een karig pensioentje die zijn leven lang heeft gewerkt, dat allemaal betalen? Dat is wat het Vlaams Belang betreft een verzorgingsstaat onwaardig.

Wat ook een verzorgingsstaat onwaardig is, is dat men in negen op tien Vlaamse gemeenten gebonden is door de onderhoudsplicht. Indien nodig moeten kinderen daar financieel bijspringen om de rusthuisfactuur van hun ouders te betalen.

Met het voorliggend wetsvoorstel zien wij af van de onderhoudsplicht. Wat ons betreft, is het niet normaal te noemen dat een groep senioren thuis blijft wonen, vaak in ongezonde en onveilige omstandigheden, uit angst omdat anders hun woonzorgkosten deels zouden worden verhaald op hun kinderen. Mijn partij vindt het bovendien niet te rechtvaardigen dat kinderen moeten opdraaien voor die kosten, zeker omdat dat aanleiding kan geven tot discussies, ruzies en zelfs breuken in een familie. Net dat werkt de verdere individualisering van de samenleving in de hand.

Ik vermoed dat velen onder u de schrijnende Panoreportage van 20 april 2023 hebben gezien, met getuigenissen van bijvoorbeeld een koppel dat 900 euro diende te betalen om de rusthuiskosten van hun ouders te betalen. Het wrange aan die getuigenis was dat de dochter in kwestie zelf met een pensioen van 1.400 euro rond moest komen. Is dat een samenleving waarin wij willen leven?

Niet alleen mijn partij vindt dat er iets moet worden gedaan aan de onderhoudsplicht. Ook de Vlaamse Ouderenraad pleit sinds 2017 voor een beperkte onderhoudsplicht.

Onze partij gaat nog een stapje verder en vindt dat de onderhoudsplicht volledig moet worden afgeschaft. Het gaat er immers over hoe de samenleving omgaat met haar zorgbehoevenden. Voor ons is dat absoluut een kerntaak van de overheid. Overigens, in 28 Vlaamse gemeenten geldt er geen onderhoudsplicht. Voor het Vlaams Belang is het dan ook niet meer dan billijk dat iedereen gelijk is voor de wet.

Collega's, ik hoop dan ook dat u ons wetsvoorstel zult steunen en tegen de verwerping zult stemmen.