Proposition 55K3215

Logo (Chamber of representatives)

Projet de loi relatif à la création, aux missions et à la composition d'un commissariat national drogue.

General information

Submitted by
Vivaldi
Submission date
March 13, 2023
Official page
Visit
Status
Adopted
Requirement
Simple
Subjects
organised crime drug traffic fight against crime

Voting

Voted to adopt
Groen CD&V Vooruit Ecolo LE PS | SP Open Vld MR PVDA | PTB VB
Abstained from voting
DéFI N-VA LDD

Contact form

Do you have a question or request regarding this proposition? Select the most appropriate option for your request and I will get back to you shortly.








Bot check: Enter the name of any Belgian province in one of the three Belgian languages:

Discussion

March 30, 2023 | Plenary session (Chamber of representatives)

Full source


President Eliane Tillieux

M. Olivier Vajda, rapporteur, renvoie au rapport écrit.


Sophie De Wit N-VA

Mevrouw de voorzitster, mijnheer de minister, collega’s, het is goed dat met dit wetsontwerp betreffende de oprichting van een nationaal drugscommissariaat zaken in beweging komen in de strijd tegen drugs, drugscriminaliteit, drugsgeweld, narcoterrorisme. Dat zullen wij niet ontkennen en dat gaan wij ook niet uit de weg. De oprichting van dit commissariaat was ook het resultaat van de Nationale Veiligheidsraad die uiteindelijk toch werd bijeengeroepen, na de verschrikkelijke moord op een 11-jarig meisje. Wij hadden al veel langer aangedrongen op het bijeenroepen van de Nationale Veiligheidsraad, mijnheer de minister, maar dat was allemaal niet urgent en niet nodig. Dat gebeurde dan toch en dit is daarvan een van de resultaten, want er werden meerdere maatregelen afgesproken. Het is dus goed dat hierin beweging komt.

Het is ook goed dat er meer samenwerking en coördinatie komt. Dat dit nodig was, weet men ook al heel lang. In dat kader is de oprichting een goede zaak. Ik denk ook dat u een goede keuze hebt gemaakt met degene die u aan het hoofd van dat commissariaat zult zetten. Ik denk dat we erop kunnen vertrouwen dat die leiding in goede handen is.

Men kan hier uiteraard niet tegen zijn, maar toch rijzen er nog een aantal vraagtekens, mijnheer de minister. Dat is de reden waarom we niet volmondig ja tegen dit ontwerp zullen zeggen, maar ons zullen onthouden, net zoals in de commissie.

Voor ons blijven er vragen over de concrete invulling hiervan, ook na de debatten in de commissie. Ik vrees dat dit voornamelijk een beleidsorgaan zal worden, met een coördinerende functie, belangrijk uiteraard, maar het feit dat er geen operationele bevoegdheden zijn, lijkt mij toch een gemiste kans. Ik ben er immers van overtuigd dat er vooral op het terrein een goede samenwerking nodig is en niet alleen bij het maken van beleidsplannen. Papier en plannen zijn geduldig, maar op het terrein brandt het. Zal dit orgaan de nodige slagkracht hebben? Wordt dit geen praatbarak? Zullen zij niet met de handen op de rug gebonden zitten, want ze hebben geen operationele bevoegdheden?

We hebben het in de commissie ook over de samenstelling van dat commissariaat gehad. U zei dat daar mensen van de verschillende kabinetten in zouden zitten. Dan maak ik mij eigenlijk nog meer zorgen, met alle respect voor de kabinetsmedewerkers, omdat ik denk dat het belangrijk is dat daar ook ervaring van op het terrein aanwezig is. Dit mag niet alleen een politiek orgaan worden.

Het kan ook zijn dat er toch gedetacheerd wordt, wat u eigenlijk ontkende. Wij hadden al gehoord dat de parketmagistraten naar het commissariaat zouden gaan. De parketmagistraten zijn vandaag, dag in dag uit, met die materie bezig en kennen die. Dat is natuurlijk een win voor het commissariaat, maar een heel groot verlies voor het terrein, dat weeral kennis en knowhow zal verliezen. Dat ontkent u nu. Nochtans hebben we ondertussen een hoorzitting met de douane gehad in het kader van drugsgeweld en de strijd tegen drugs in de commissie Financiën en Begroting. De douane ging er toen ook van uit dat ze iemand zouden afvaardigen, dat er iemand gedetacheerd zou worden. Dat zijn dan toch mensen van het terrein. Ik huppel daartussen heen en weer. Aan de ene kant mag het geen louter politiek orgaan zijn en moet er input van het terrein komen. U zegt dat dat niet zo zou zijn. Aan de andere kant hoor ik weer van wel. Daar staat dan weer tegenover dat als de mensen van het terrein worden weggeplukt om naar daar te gaan, er een braindrain op het terrein optreedt. Het terrein mist vandaag al heel wat mankracht en slagkracht.

Ik zal niet terugkomen op de vraag die daarstraks is gesteld, waarbij de heer Metsu de invulling van bepaalde kaders bij de politie heeft gegeven. Er zijn heel veel beloftes gedaan. Zeker in Antwerpen, maar niet alleen daar, verzuipen het openbaar ministerie en de FGP gewoon. Het is daar echt niet meer houdbaar. In Antwerpen zullen twee douanekantoren sluiten. Mensen die op pensioen vertrekken, kunnen momenteel niet vervangen worden. Die middelen en mensen die in het commissariaat ingeschakeld zullen worden, waren dus toch nog net iets nuttiger geweest op het terrein zelf. Daar zijn ze op aan het wachten. Er zijn goede elementen aan dit commissariaat, en de beste intenties. Het is goed dat er coördinatie en samenwerking komt, maar het lijkt mij vooral een ontzorging te zijn van de ministers en de kabinetten. Daar vrees ik wel voor. Daarom zal de N-VA zich onthouden.


Marijke Dillen VB

Mijnheer de minister, onze fractie is positief, dit wetsontwerp kan op onze volledige steun rekenen. We betreuren wel dat de bespreking in de commissie op drafje moest gebeuren, dat er geen advies werd gevraagd aan de commissie voor Binnenlandse Zaken en dat we ook geen advies hebben gekregen van de betrokken instanties op het terrein. Dat had misschien wel nuttige informatie kunnen opleveren.

Mijnheer de minister, u wil met de oprichting van een drugscommissariaat de strijd tegen de zware en georganiseerde drugscriminaliteit opvoeren, terecht. Dat is inderdaad zeer belangrijk, want we weten allemaal dat ondermijnende criminaliteit zoals corruptie, witwassen, geweld en intimidatie ons maatschappelijk en economische weefsel aantast.

In uw toelichting staat terecht ook dat de problematiek zich niet alleen in Antwerpen manifesteert, maar dat die helaas is uitgedijd en nu in het ganse land aanwezig is. De aanpak van de drugsgerelateerde criminaliteit in de meest uitgebreide betekenis vereist inderdaad een versterkte en ketengerichte samenwerking over het hele land. Dat is zeer duidelijk het doel van uw wetsontwerp, dat onze fractie zal steunen.

Zoals u weet, houdt het Vlaams Belang al lang een pleidooi voor meer coördinatie en samenwerking in de aanpak van deze ernstige problematiek. Vandaag ontbreken die nog op het terrein. Dit wetsontwerp is een poging om hieraan tegemoet te komen, niet volledig maar toch enigszins. De vraag blijft echter of het hiermee zal lukken.

Mijnheer de minister, zoals ik in de commissie al zei, het is zeer belangrijk dat het drugscommissariaat zal samenwerken met alle bevoegdheidsniveaus en beleidsdomeinen, want het moet het bindmiddel zijn van de aanpak om de georganiseerde ontwrichtende en ondermijnende effecten op de samenleving terug te dringen. U hebt gezegd dat er overleg is geweest, maar ik kan alleen de hoop uitdrukken dat u van de andere bevoegdheidsniveaus de nodige waarborgen hebt gekregen dat ook zij voldoende inspanningen zullen doen om dit te laten slagen.

Mijnheer de minister, nog belangrijker is dat alle initiatieven op elkaar worden afgestemd. Ook dat is vandaag immers niet het geval. Waarom is dat belangrijk? Alleen al omdat op die manier de zo kostbare en schaarse middelen niet worden verspild, maar op een goede wijze worden besteed. Daarbij is het belangrijk dat ook de lokale inspanningen, vooral in onze grote steden – ik denk daarbij in het bijzonder aan Antwerpen – mee worden opgenomen in de opdracht.

Mijnheer de minister, ik stel mij wel vragen bij de verhouding tussen enerzijds de drugscommissaris en de havenprocureur bij het parket van Antwerpen en anderzijds de drugscommissaris en sommige parketten die op het terrein een bijzondere expertise hebben opgebouwd, op basis van jarenlange ervaring met deze helaas groeiende problematiek. U zal het mij niet kwalijk nemen dat ik daarbij in het bijzonder aan het parket van Antwerpen denk, dat een schitterende voortrekkersrol speelt in deze problematiek. Ik verwijs bijvoorbeeld ook naar de aanpak van de resultaten van de operatie Sky ECC.

Ik wil echter graag even beklemtonen dat ook mag worden gesteld dat het parket van Antwerpen niet heeft gewacht op de resultaten van operatie Sky ECC, die voor alle duidelijkheid schitterend zijn dankzij de inspanningen van een heel goed werkende federale gerechtelijke politie. Het parket van Antwerpen heeft echter ook voordien de problematiek al jarenlang ernstig en professioneel aangepakt. Mijnheer de minister, ik kan alleen de hoop uitdrukken dat daar door het drugscommissariaat rekening mee zal worden gehouden.

Er wordt geopteerd voor een magistraat als drugscommissaris, iets waarmee ik uiteraard geen enkel probleem heb. De naam van de drugscommissaris die binnenkort zal worden aangesteld is inmiddels bekend. Zij is een heel goede keuze, zoals mevrouw De Wit daarjuist heeft opgemerkt. Ik heb alle vertrouwen in haar. De betrokken dame heeft namelijk ondanks haar toch wel heel jonge leeftijd al zeer veel bewezen. Het is echter heel belangrijk dat zij op een onafhankelijke en neutrale wijze kan optreden en dat zij, zoals u terecht hebt gezegd in uw toelichting, boven het gewoel staat. Ik heb gelezen dat zij zich niet mag mengen in de bevoegdheden en opdrachten in strafzaken van het openbaar ministerie en dat zij zich niet in de plaats mag stellen van het openbaar ministerie. Ik begrijp dat uitgangspunt en die bezorgdheid wel, maar u zult moeten toegeven dat in de praktijk de kans zeer groot is dat het hier om een flinterdunne scheidingslijn gaat. Het moet toch mogelijk zijn dat de drugscommissaris in overleg met het openbaar ministerie in een bepaald rechtsgebied – nogmaals, ik denk in het bijzonder aan Antwerpen – adviezen verstrekt, suggesties geeft over de wijze van aanpak, overleg pleegt enzovoort. Voor alle duidelijkheid, dat is uiteraard niet van toepassing in individuele dossiers. Dat is wel duidelijk. Volgens onze fractie is de samenwerking die ik net heb geschetst, echter geen inmenging in de bevoegdheden van het openbaar ministerie.

De drugscommissaris staat een bijzonder belangrijke opdracht te wachten. Iedereen in het halfrond is daarvan overtuigd. Naast het adviseren van de vier bevoegde ministers, onder andere bij de opmaak van het nationaal plan tegen drugsgerelateerde criminaliteit, en de coördinatie van de uitvoering van het Stroomplan XXL, wordt er van haar verwacht dat zij beleidsvoorstellen indient ter versterking van de operationele aanpak van drugsgerelateerde criminaliteit en dat zij beleidsaanbevelingen indient met het oog op de beperking van het risico van drugsgerelateerde criminaliteit in de steden en de havens. Het zijn maar enkele voorbeelden van wat tot haar opdracht behoort. De coördinerende en verbindende rol van de drugscommissaris behelst daarnaast ook de samenwerking met de bronlanden. Zij moet dus ook internationaal te werk gaan op het terrein.

Ik vrees echter dat dit een zeer moeilijke opdracht zal worden, gelet op het kader geschetst in het wetsontwerp dat haar ter beschikking wordt gesteld en de financiële middelen die zij zal krijgen. Wij mogen dat immers niet los zien van de problematiek van een aanzienlijk tekort aan middelen en manschappen op het terrein. Alle betrokkenen hebben reeds talrijke malen, ook in de commissie voor Justitie, gewaarschuwd dat door dat aanzienlijke gebrek de strijd tegen drugs en drugsgerelateerde criminaliteit een zeer moeilijke opdracht blijft.

Ik vrees dat hierop met de oprichting van het Nationaal Drugscommissariaat geen volledig antwoord zal kunnen worden geboden. Ik herhaal dan ook nogmaals mijn pleidooi om de opbrengsten die dankzij de inspanningen van alle rechercheurs worden behaald aan te wenden voor de strijd tegen alle vormen van georganiseerde misdaad. Dat is een zeer omvangrijke opdracht. Wij weten allemaal dat deze opbrengsten vandaag zeer aanzienlijk zijn. Ik zal u niet moeten overtuigen, maar ter illustratie hiervan wil ik verwijzen naar de bijzonder interessante hoorzitting met onder meer federaal procureur Van Leeuw en met de Antwerpse procureur Franky De Keyzer en ook naar het pleidooi ter zake van de Brusselse procureur-generaal in zijn jongste mercuriale.

Mijnheer de minister, daarnaast is het belangrijk dat er meer aandacht wordt besteed aan de operationele versterking en aan de samenwerking op het terrein. Dat wordt met dit wetsontwerp echter niet mogelijk gemaakt. Onze fractie betreurt dat. Wij hadden het liever anders gezien, om zo meer daadkracht te geven aan de drugscommissaris.

Mijnheer de minister, dit mag niet het einde zijn. Deze regering moet blijven werken aan een nog breder maatregelenpakket ter bestrijding van de drugshandel. Het is een heel ambitieus project en onze fractie wenst in elk geval de toekomstige drugscommissaris, huidig procureur Ine Van Wymeersch, bijzonder veel succes met haar opdracht.


Philippe Pivin MR

Madame la présidente, monsieur le ministre, chers collègues, mon groupe votera en faveur de ce projet de loi dont l'objectif central est d'optimiser la coopération entre les différents et nombreux services compétents dans la lutte contre la criminalité liée à la drogue - qu'il s'agisse d'autorités fédérales, fédérées, locales, mais également de partenaires privés ou internationaux. Nous savons déjà que c'est Mme Ine Van Wymersch qui sera la magistrate à la tête de ce nouveau commissariat, dont la mission de coordination sera d'ordre global et transversal dans la lutte contre cette criminalité, de ce fléau qui ne se limite malheureusement plus à la zone portuaire d'Anvers, mais se répand inexorablement sur notre territoire.

Monsieur le ministre, j'apprécie évidemment tous les efforts entrepris par le gouvernement dans cette lutte contre ce qu'on commence à dénommer le narco-terrorisme. Comme vous l'avez rappelé en commission, celui-ci affecte le tissu socio-économique de notre pays, mais engendre aussi de la violence et de l'insécurité - insécurité dont vous êtes, du reste, l'une des victimes directes. Vous ne vous étonnerez pas que je profite de cette discussion pour rappeler que, si le port d'Anvers est incontestablement la plaque tournante et la porte européenne à partir de laquelle se répandent tous ces maux, il nous semble primordial de nous y attaquer prioritairement et de manière transversale, avec la police et les douanes, au moyen de la coopération internationale et, évidemment, avec votre département de la Justice.

Nous soutenons naturellement la concrétisation du Stroomplan XXL, ainsi que toutes les mesures que le gouvernement prend pour coordonner, augmenter la capacité matérielle et humaine, spécialiser les objectifs via la nomination du procureur du port près le parquet d'Anvers et sanctionner effectivement et sévèrement - en vertu du principe follow-the-money.

En tout cas, je reste convaincu qu'une des premières nécessités est de travailler en amont, en empêchant que la marchandise ne pénètre sur le territoire par le port d'Anvers. Pour y parvenir, un objectif essentiel doit être atteint: scanner tous les containers dits "à risque" qui transitent par ce port. Je rappelle qu'à la fin 2021, moins de 1 % d'entre eux étaient scannés. Pourtant, le plan "100 % Scanning" court sur dix ans. Cela signifie qu'il ne sera finalisé qu'en 2033. C'est trop long, je l'ai déjà dit à plusieurs reprises. Et lors de nos derniers débats en commission de la Justice, monsieur le ministre, vous avez indiqué que vous soutiendriez votre collègue des Finances pour accélérer le processus. Je vous encourage vraiment à le faire parce que, rappelons-le, la neutralisation de 20 % du trafic de drogue est le minimum nécessaire pour arriver à briser ce modèle économique du trafic de drogue par Anvers. Le scannage est donc une clé importante, si pas LA clé.

Par ailleurs, le rôle du commissariat national drogue gardera alors toute son importance, puisqu'il est à craindre, comme vous l'avez-vous-même évoqué, des effets de vases communicants avec d'autres ports. Effets de vases communicants qu'il faudra détecter pour réorienter rapidement police et justice, et certainement aussi dans le cadre d'une collaboration européenne. Le commissariat peut incontestablement être un plus, d'où notre soutien, mais le scannage est primordial et il faut donc parallèlement accélérer la concrétisation de sa planification. Je vous en remercie d'avance.


Nabil Boukili PVDA | PTB

Madame la présidente, monsieur le ministre, chers collègues, à la suite des différents évènements violents survenus à Anvers, on voit de la part du gouvernement deux réactions politiques essentielles allant dans le même sens: la mise sur pied d'une approche administrative communale pour lutter contre la criminalité organisée (cf. Mme Verlinden) et la création d'un commissariat national drogue dont nous débattons aujourd'hui.

La spécificité de ces initiatives est que, dans les deux cas, elles visent à faire quelque chose qui ne va pas coûter trop cher tout en ne correspondant pas à ce qui est demandé par le terrain.

Les communes elles-mêmes ne veulent pas d'une approche administrative. Quant au commissariat national drogue, dont je suis persuadé que personne dans cet hémicycle ne s'oppose à sa création, ce n'est pas non plus ce qui a été demandé par les acteurs de la justice lorsqu'ils sont venus tirer la sonnette d'alarme en commission.

Ce que les personnes qui doivent lutter contre les barons de la drogue demandent, c'est plus de moyens. Si les mafias sont devenues aussi puissantes avec un tel impact sur notre société, ce n'est pas parce qu'il manquait un commissariat national drogue mais parce que la politique de l'austérité a complètement déforcé nos services publics (police, justice, etc.).

À ce niveau-là, du côté du gouvernement, c'est le service minimum. On manque d'au moins 1 000 enquêteurs à la police judiciaire fédérale et le gouvernement en annonce 400 pour la fin de la législature. On sait que la police a un problème d'attractivité, notamment à la suite des actions du gouvernement précédent qui a supprimé des primes destinées aux enquêteurs. Mais votre gouvernement, la Vivaldi, a violé l'accord sectoriel qui prévoyait une première revalorisation salariale depuis 20 ans.

Mme Verlinden annonce sans cesse le recrutement de 1 600 policiers par an mais l'audition que nous avons eue avec les syndicats de police nuance ce chiffre; ceux-ci parlent plutôt de 1 300 recrutements maximum et nous disent que la carence augmente en raison des départs à la pension.

On scanne toujours moins de 1 % des conteneurs qui passent à Anvers et on manque d'inspecteurs des impôts pour frapper les délinquants au portefeuille. S'il n'y a personne pour faire des enquêtes financières sur les blanchiments d'argent, il est clair que cet argent ne sera pas récupéré.

On doit abandonner des affaires pour cause de manque de moyens dans les tribunaux. Une grande partie d'entre elles sont classées sans suite.

Quant à nos prisons, je n'en parle même pas. On connaît bien la situation. Je ne vais pas m'étaler sur ce sujet ici, même si c'est un élément pour lutter contre la récidive. Bref, toute la chaîne judiciaire et pénale est brisée, monsieur le ministre. Nos acteurs de terrain sont dépassés.

Mais avoir une justice forte n'est pas suffisant pour vaincre la drogue. Il faut également agir sur la prévention, et sur les causes qui font que les gens tombent dans les addictions. Selon la dernière étude de l'Observatoire européen des drogues et des toxicomanies, Anvers est la ville européenne où l'on consomme le plus de cocaïne. En analysant les eaux usées, on y détecte 2,381 mg de cocaïne pour 1 000 habitants. La deuxième ville est Tarragone en Espagne, avec 1,610 mg, et la troisième est Amsterdam, où l'on consomme moitié moins qu'à Anvers. À Bruxelles aussi, la consommation a augmenté de 28 %. Quand on voit tous ces chiffres, monsieur le ministre, on constate que la guerre contre la drogue de votre gouvernement et du précédent est vraiment un échec. Entre parenthèses, je dirais qu'heureusement que notre police judiciaire fédérale est là. Je salue leur abnégation dans cette lutte-là. Parce qu'avec l'opération SKY ECC, les enquêteurs ont réussi à démanteler un gros réseau. Mais ils ne sont vraiment pas aidés par le politique.

Cela nous démontre bien qu'il faut prendre le problème à bras-le-corps, avec une politique globale qui agira aussi sur les causes. Dans ce sens, on peut soutenir la création d'un commissariat national qui va coordonner les efforts, mais coordonner des efforts de différents services à différents niveaux n'a de sens que si ces services sont bien financés et efficaces, pour qu'ils puissent tout simplement faire leur travail, ce qui n'est pas du tout le cas à l'heure actuelle. Tant qu'on ne mettra pas les moyens dans nos services publics, j'ai bien peur que ce commissariat reste une coquille vide qui ne permettra pas de changer la situation sur le terrain.

Faut-il créer ce commissariat? Oui, je pense que personne ne s'y oppose, mais un commissariat quand tout le reste est définancé, qu'il n'y a pas de moyens pour enquêter, pas de moyens pour poursuivre, pour suivre l'argent… Qu'est-ce que ce commissariat national va coordonner? Un approche globale est nécessaire. J'espère que ce commissariat sera le premier élément d'une vision globale et que vous développerez la perspective pour les autres secteurs et les autres services de notre chaîne de justice et de notre chaîne pénale.


Vanessa Matz LE

Madame la présidente, monsieur le ministre, nous nous réjouissons de cette désignation d’une commissaire nationale aux drogues. Enfin, il y aura un pilote dans l’avion. Nous vous avons souvent fait ce reproche. Nous avions l’impression, même quand vous veniez en commission avec Mme la ministre Verlinden, que vous aviez, chacun dans votre coin, des mesures qui n’étaient pas coordonnées entre elles, qui n’étaient pas transversales. Il n’y avait pas de vision générale.

Nous pouvons donc souligner le caractère positif – nous l’espérons, en tout cas – d’une globalisation de cette politique, qui se mène sur plusieurs fronts. Nous voterons en faveur de ce projet parce que nous voulons souligner ce signal que le gouvernement envoie.

Cependant, nous vous mettons en garde sur le fait que ce commissariat national drogue, ainsi que le projet de loi qui est pendant en commission de l’Intérieur sur l’approche administrative et la criminalité déstabilisante, ne doivent pas être les arbres qui cachent la forêt. C’est ce que nous avons dit à plusieurs reprises. Si cela donne effectivement l’impression que le gouvernement s’active, il faut néanmoins remarquer qu’il aurait dû s’activer depuis longtemps et que, en outre, s’activer avec une coquille vide de moyens, cela n’a pas beaucoup d’intérêt.

Nous savons qu’il y aura des détachements pour remplir ce commissariat national drogue. Vous ne nous assurez pas que ces agents détachés seront remplacés. Je vais passer par une expression qu’un de vos collègues apprécie toujours: "On déshabille Paul pour habiller Jacques." Apparemment, cela vous fait rire aussi!


Ministre Vincent Van Quickenborne

Je voulais juste dire que j'aime bien cette expression qui n'existe pas en néerlandais. Au sein de mon cabinet, il y a un Paul et un Jacques. Mais ce que vous dites est intéressant.


Vanessa Matz LE

Cette expression souligne le fait que, si on donne des moyens au commissariat national drogue, c'est forcément au détriment de quelque chose parce que vous ne nous avez pas donné les garanties que ces détachements seraient effectivement remplacés. Je vous le redemande ici en séance. Les détachements prévus pour ce commissariat sont-ils remplacés? Si tel n'est pas le cas, cela ne sert à rien, étant donné que nous savons que la demande prioritaire des services à la fois de la police et de la justice consiste en des moyens complémentaires.

Ce commissariat, de même que le projet de loi qui est à l'étude en commission sur l'approche administrative et qui a tendance à aller botter en touche auprès des communes en disant "faites ce qu'il faut mais surtout on ne vous donnera pas un euro pour le faire", ce sont à mes yeux deux arbres qui cachent la forêt. La forêt, monsieur le ministre, est immense sur les demandes qui sont formulées en moyens complémentaires.

Pour rappel, il manque 1 000 enquêteurs. Vous en avez annoncé 200. Vous l'avez encore redit tout à l'heure dans le cadre de la lutte contre le terrorisme. Vous avez dit qu'on arrivera à un total de 400 enquêteurs. On est effectivement très loin des 1 000. Je sais que le monde ne s'est pas fait en un jour mais reconnaissons que, depuis le temps que le procureur de la Serna a tiré la sonnette d'alarme dans la presse pour venir ensuite en commission, à nouveau, le temps a évidemment coulé énormément et, comme on vous l'a dit depuis le début, votre réaction n'a pas été très proactive sur le sujet. Par la vôtre, j'entends celle du gouvernement. Vous avez traîné les pieds dans ce dossier pour enfin vous rendre compte qu'il fallait prendre quelques mesures.

Vous avez parlé d'un Stroomplan XXL. Nous ne savons pas avec quels moyens le Stroomplan est financé. Nous ne savons pas si ce n'est pas à nouveau au détriment d'un autre plan qui est le Plan Canal, pour lequel les bourgmestres étaient extrêmement demandeurs et pour lequel ils sont aussi demandeurs de moyens complémentaires de lutte contre la drogue mais évidemment pas au détriment de la lutte contre le terrorisme. Les derniers événements énoncés tout à l'heure dans les questions d'actualité donnent évidemment raison à cette affirmation.

Pour nous, il y aurait enfin un pilote dans l’avion mais ce pilote a besoin de s’appuyer sur des services qui sont pourvus non seulement en termes de personnel mais également en termes d’équipement. Nous connaissons la situation désastreuse d’un certain nombre d’endroits où la PJ est hébergée. Je pense singulièrement à Liège. Cette PJ a besoin de moyens complémentaires pour fonctionner, d’experts pour tracer différentes pistes. Nous avons souligné que c’était déjà un véritable miracle que la police judiciaire ait pu démanteler un certain nombre de réseaux dans le cadre de Sky ECC.

Monsieur le ministre, nous allons rester collés à vos baskets, excusez-moi l’expression, sur ce dossier-là, celui des moyens complémentaires parce que tout ne se passe pas juste avec quelques gros slogans auxquels on n’adjoint même pas les moyens qu’il faut. Nous resterons donc vigilants comme nous l’avons été depuis le début sur les moyens complémentaires que le gouvernement doit dégager. J’entendais tout à l’heure le MR réclamer à cor et à cri auprès de la ministre de l’Intérieur des policiers complémentaires notamment dans le cadre de la lutte contre le terrorisme. Cela me paraissait assez bizarre compte tenu du fait que vous venez de terminer un conclave budgétaire. Est-ce à dire que le MR n’a pas demandé ces moyens complémentaires lors du conclave? Ou n’y a-t-il tout simplement pas de moyens complémentaires du tout dans le cadre de cet ajustement fondamental? On sait que celui-ci dicte la fin de la législature et nous attendons beaucoup de réponses de votre part à son propos parce que, pour l’instant, il est clair qu’il y a eu des moyens complémentaires mais ils ont été très vite annulés par les économies linéaires que vous avez faites sur la police. Il est fondamental que ce commissariat puisse s’appuyer sur des services qui sont dotés.

Je vous remercie.


Sophie Rohonyi DéFI

Monsieur le ministre, il y a un peu plus d'un mois et demi, le Conseil national de sécurité s'est réuni pour se pencher sur toutes les mesures qui restent encore à prendre pour renforcer la lutte – essentielle – contre le trafic de stupéfiants et les violences qui en résultent et qui tuent jusque dans nos quartiers. Je pense notamment à cette fillette de onze ans qui a été tuée par balles à Merksem en janvier dernier lors d'un règlement de comptes entre trafiquants. Cette fillette fait partie de ces trop nombreuses victimes collatérales d'un narcoterrorisme qui est prêt à tout pour parvenir à ses fins.

Monsieur le ministre, vous en savez quelque chose et je profite de ce débat pour vous réitérer tout notre soutien face aux menaces dont vous faites aujourd'hui l'objet.

À l'occasion du Conseil national de sécurité du 16 février dernier, la nomination d'un commissaire national aux drogues, chargé de coordonner la lutte contre la mafia active de la drogue, a été annoncée. C'est la très compétente Mme Ine Van Wymersch qui remplira cette difficile mission d'être l'unité de commandement qui nous manque tant dans nos différentes politiques.

Monsieur le ministre, cette unité de commandement se justifie en vue d'assurer la mise en œuvre de votre fameux Stroomplan XXL que vous avez présenté en commission en septembre 2022. Ce plan prévoit une série de mesures pour intercepter et briser les chaînes de criminalité liées à la drogue qui prospèrent dans notre pays depuis bien trop longtemps, en particulier dans la région anversoise. Je pense notamment à la nomination d'un procureur spécial pour le port d'Anvers ou à la création d'une sanction ou interdiction de port, que nous avons soutenues.

Mais pour que ces mesures fonctionnent, il faut assurer leur coordination. Pour ce faire, vous proposez que cela se fasse sous la houlette d'une sorte d'OCAM pour les stupéfiants. Le problème est qu'en lisant votre projet, force est de constater qu'il ne reçoit pas les moyens de vos ambitions.

Premièrement, vous avez affirmé en commission vous être inspiré de la DGO, la fameuse Direction générale criminalité organisée et subversive, qui est aujourd'hui opérationnelle aux Pays-Bas. Or, aux Pays-Bas, cette DGO dispose en fait de compétences opérationnelles, tandis qu'ici, le commissariat national drogue ne disposera que de compétences de coordination et de soutien. Je me pose sincèrement la question de la marge de manœuvre qui sera celle de la magistrate appelée à la tête de ce commissariat, à partir du moment où elle ne pourra même pas solliciter les devoirs d'enquête auprès de la police.

Dès lors, la crainte de mon groupe - que je ressens aujourd'hui partagée par mes collègues de l'opposition - est de voir se créer un organe de plus, qui va complexifier les choses alors que c'est précisément une simplification qui s'impose. Il s'agit en fin de compte d'éviter que les mesures que vous-même, monsieur le ministre, ou votre collègue de l'Intérieur aviez débloquées, ne soient finalement que des coups d'épée dans l'eau.

Deuxièmement, vous avez considéré en commission que "l'opération Sky ECC avait démontré que la coordination opérationnelle fonctionnait bien et que l'on n'avait pas besoin de compétences opérationnelles supplémentaires". Or, le terrain nous dit l'inverse. Sans préjuger des compétences actuelles de nos services, qui font effectivement un travail formidable pour démanteler ce réseau, le terrain nous dit que là où les besoins opérationnels sont cruellement insuffisants, là vous faites l'inverse, ou en tout cas trop peu.

Comme on l'a dit, les 400 policiers engagés ne seront pas suffisants pour couvrir les besoins tant et tant sollicités jusqu'ici par la police judiciaire fédérale lors de son audition, ce qui renforce ainsi leur impression très désagréable de toujours crier dans le désert. Nous ne savons d'ailleurs même pas si la police judiciaire fédérale, les représentants des douanes ou encore l'inspection des Finances ont été associés à votre projet.

Certes, votre projet précise notamment que "le Roi détermine, sur proposition conjointe du ministre de la Justice et de la ministre de l'Intérieur, par arrêté délibéré en Conseil des ministres et après avis du commissaire national drogue, le nombre de membres du personnel". Or, il en découle que si la commissaire aura donc bien son mot à dire sur les effectifs qui devront la soutenir dans ses nombreuses missions, le gouvernement ne sera en aucun cas contraint de la suivre et aura donc le dernier mot.

Monsieur le ministre, que les choses soient bien claires: l'objet de mon intervention et de celle de mes collègues de l'opposition n'est en aucun cas de mettre votre projet à la poubelle. Bien au contraire! Il s'agit, en réalité, d'obtenir des garanties de votre part pour éviter que ce commissariat ne devienne une coquille vide destinée à vous donner bonne conscience dans ce dossier qui mérite pourtant beaucoup plus.

En effet, les défis sont tellement essentiels. Je pense ainsi au scannage de tous les containers à risque au port d'Anvers avant 2033, comme votre gouvernement l'a promis, ou encore à la création d'un fonds de refinancement de notre justice et de notre police, notamment au moyens des saisies et amendes frappant la criminalité financière. À défaut de garanties quant à leur bonne exécution, malheureusement, nous n'aurons pas d'autre choix que de nous abstenir au moment du vote et, par conséquent, de vous laisser le bénéfice du doute, étant donné que le texte sera vraisemblablement adopté.

Nous osons espérer que Mme Van Wymersch, que je félicite très chaleureusement pour sa désignation, sera soutenue dans ses efforts, comme elle le mérite, de même que nos concitoyens méritent d'être pleinement protégés.


Ministre Vincent Van Quickenborne

Madame la présidente, chers collègues, je vous remercie pour vos interventions en séance plénière ainsi que pour le débat que nous avons eu en commission.

Ik denk dat wij een goed debat hebben gehad in de commissie en in plenaire vergadering. Iedereen ziet ongetwijfeld de meerwaarde in van een commissariaat als nationale regisseur van de totaalaanpak van druggerelateerde criminaliteit. Dat is geen probleem van Antwerpen alleen of van justitie en politie alleen; het is een probleem dat de inzet van vele overheden en diensten vergt, overal te lande. De burgemeesters hier aanwezig zullen het beseffen: het probleem is vandaag in elke stad en gemeente aanwezig.

De drugcommissaris moet ertoe bijdragen dat de neuzen in dezelfde richting staan. De drugcommissaris zal de aanpak in goede banen leiden. De oprichting van het commissariaat met de installatie van de drugcommissaris is maar een van de vele maatregelen, die de regering neemt tegen de uitdijende criminaliteit. We leveren inspanningen op alle vlakken. Ik verwijs inderdaad naar het stroomplan XXL.

Un élément de ce plan est de répondre à la demande explicite de scanner plus. Nos services de douanes scannent annuellement 40 000 conteneurs. Il est vrai que c'est trop peu. Le nombre de conteneurs en provenance d'Amérique latine dépasse les 400 000.

Le gouvernement a donc décidé d'investir 70 millions d'euros dans l'achat de cinq scanners mobiles qui seront installés d'ici quelques mois, du moins je l'espère. C'est mon collègue des Finances qui gère le dossier. Il compte aussi investir dans le personnel douanier en engageant 108 personnes de plus pour scanner. C'est une très bonne chose et nous l'avons prévue dans notre plan.

Ik wil vandaag ook mijn pleidooi voor realisme herhalen. Het zal in ons land slechter gaan, voor het beter wordt. We zien in het dossier Bommen en Granaten in Antwerpen dat er steeds zwaardere explosieven worden gebruikt, met meer impact en schade. Er worden ook meer professionele explosieven gebruikt, die vanop afstand tot ontploffing worden gebracht.

Niet alleen Antwerpen, maar ook de rand van Antwerpen en de stad Mechelen worden daarmee geconfronteerd. Sinds het begin van dit jaar telden we al 7 incidenten, waarvan 4 gewelddadige. Intussen werden 4 verdachten gearresteerd. Vandaag communiceerde de scheepvaartpolitie van Antwerpen dat ze dit jaar al 51 arrestaties heeft verricht, gelinkt aan drugs.

Mevrouw De Wit, u vroeg hoeveel gedetineerden gelieerd aan Sky ECC, zich in het arresthuis in de Begijnenstraat in Antwerpen, dat kampt met aanzienlijke overbevolking bevinden. Trouwens, wat het personeel daar presteert in heel moeilijke omstandigheden, is allesbehalve evident. Welnu, volgens het Antwerps parket, bij wie ik de cijfers opgevraagd heb, zijn het er 200. Ik zeg dat natuurlijk niet als excuus; het toont alleszins aan voor welke aantallen het dossier heeft gezorgd. Intussen zijn er bijna 3.000 verdachten en meer dan 350 mensen zijn veroordeeld, sommigen definitief, andere nog niet. Dat hangt af van de termijn. 350 mensen op 2 jaar tijd, dat getuigt toch van een snelle justitie, mevrouw Dillen. Justitie wordt vaak verweten dat die traag gaat. Daar zijn soms redenen voor. Het kan beter, maar hier bewijst de zetel van Antwerpen dat er wel degelijk snel recht kan worden gesproken.

Ik ben daarom blij dat de oprichting van een nationaal drugscommissariaat op de goedkeuring van veel collega’s kan rekenen.

En commission, M. Aouasti a parlé de "l'OCAM de la drogue". En effet, chers collègues, c'est une bonne comparaison. Il y a quelques heures, lors des questions qui m'ont été posées ici concernant l'attentat déjoué, on a encore souligné l'importance de l'OCAM dans la lutte contre le terrorisme, l'extrémisme et la radicalisation problématique. Je suis convaincu que le commissariat national drogue jouera un tel rôle dans notre lutte contre la criminalité liée à la drogue.

Est-ce une coquille vide? C'est la question posée par Mme Matz et M. Boukili. Est-ce, comme Mme Matz l'a dit, déshabiller Pierre pour habiller Paul? Ou déshabiller Paul pour habiller Jacques, ou encore déshabiller Pierre pour habiller Jacques? On trouve plusieurs variantes de cette expression. Mais quels que soient les saints concernés, toute ces expressions signifient la même chose: reprendre d'une main ce que l'on donne de l'autre, payer une dette en en créant une autre, résoudre un problème en en déplaçant les difficultés.

Est-ce vrai? Madame Matz, vous êtes un membre très actif au sein de la commission de la Justice et vous savez comme moi que le budget de la justice est en train d'augmenter. Nous avons commencé à 1,9 milliard d'euros en octobre 2020. Nous avons déjà dépassé le cap des 2,5 milliards d'euros. Nous avons encore décidé des investissements lors du contrôle budgétaire qui s'est terminé voici quelques heures. C'est une bonne chose. Il y a, entre autres, des investissements dans les soins dans nos prisons. C'est un programme que je vais monter avec mon collègue Frank Vandenbroucke.

Est-ce une coquille vide, monsieur Boukilil? Je ne le pense pas. Ce commissariat comportera environ dix personnes, avec la commissaire Mme Van Wymersch, et des gens qui viendront du terrain. Mme Van Wymersch sera remplacée, madame Matz, en tant que chef de corps et en tant que substitut. Il y aura deux remplacements au parquet de Hal-Vilvorde. Le but est évidemment de ne pas reprendre des personnes.

Mevrouw De Wit, het wordt geen politiek orgaan. Er komen geen cabinetards. Ik weet niet waar u dat gehoord hebt. Er worden vertegenwoordigers van de vier organen van het terrein, namelijk politie, Financiën, Volksgezondheid en Justitie, naar het commissariaat afgevaardigd. Voor Financiën kan het zijn dat dat iemand van de douane is.

Mevrouw Van Wymersch is nu reeds bezig met de samenstelling van haar team. Daarbij zullen wij zeker geen braindrain van het terrein toelaten. Het gaat om een beperkte equipe, van ongeveer tien mensen, zijnde vier vertegenwoordigers, de adjunct, de commissaris en drie experts.

Madame Rohonyi, le but de ce commissariat est la coordination entre les différents niveaux dans notre pays: fédéral, Régions, Communautés, villes, bourgmestres, international, en termes de prévention et de répression. On ne peut pas demander à cette équipe de se mêler d’opérationnalité puisque Sky ECC a bien démontré que la coordination opérationnelle est très bonne dans notre pays. Il n’est nul besoin de compétences supplémentaires opérationnelles parce que la manière dont les tâches ont été réparties entre le parquet fédéral et les autres instances est efficace.

Mevrouw Dillen heeft verwezen naar het parket van Antwerpen dat inderdaad een methodologie, een matrix zoals procureur des Konings De Keyzer dat noemt, hanteert waar mensen op het terrein zeer tevreden over zijn. Ik hoor dat ook van de heer Driesen, de DirJud in Antwerpen. Ik hoor dat ook van de procureur-generaal van Antwerpen. Men is zeer tevreden over de manier van werken in Antwerpen. Er zijn geen muren tussen de verschillende instanties. Dat is ooit anders geweest. Het loopt daar nu zeer goed. De drugscommissaris zal ten dienste staan van alle verschillende diensten en parketten op het terrein. Uiteraard zal de drugscommissaris rekening houden met het goede werk van het parket. Ze zal ook internationale ontwikkeling kunnen volgen en suggesties geven. Ze zal ook de verbinding zijn tussen het parket van Antwerpen en de andere parketten. Dat zal niet operationeel zijn, dat doen ze zelf, maar wel als het gaat over beleid.

À côté de ce projet de loi, nous sommes aussi en train de préparer trois arrêtés royaux, dont l’arrêté de nomination de Mme Van Wymersch, sur proposition du Collège des procureurs généraux.

Ik hoor dat op alle banken hier, door de meerderheid en de oppositie, door Nederlandstaligen en Franstaligen, door Brusselaars en niet-Brusselaars, door Antwerpenaars en niet-Antwerpenaars, mevrouw Van Wymersch gesteund wordt. Dat is opmerkelijk. Dat is zeer positief.

Dat is ook niet toevallig. Zij verdient dat ook. Zij heeft er een schitterend parcours op zitten. Zij is het gelaat van Justitie.

Ik zou, eerlijk gezegd, willen dat er bij Justitie meer Van Wymerschen waren. Wanneer men haar bezig ziet in De Afspraak of in Terzake, vertelt zij op een zeer duidelijke en concrete, empathische manier waar Justitie mee bezig is. Dat hebben wij nodig bij Justitie. Wij kunnen daar veel van leren.

Ze heeft trouwens ook een prachtig boekje geschreven, Als je wieg op drijfzand staat, waarin zij uitlegt, zonder criminaliteit te vergoelijken, hoe criminaliteit met de thuissituatie van mensen is verbonden. Ik liet mij onlangs vertellen dat 80 % van de gedetineerden in de gevangenissen niet over een diploma secundair onderwijs beschikt, terwijl dat in onze samenleving 10 tot 15 % is.

Een tweede KB zal de functievereisten vastleggen voor de adjunct-drugscommissaris en een derde KB zal de regels en het statuut van het ondersteunend personeel regelen.

Dank u voor de steun. Wij zullen kort na het paasreces snel kunnen overgaan tot de officiële indeplaatsstelling van het drugscommissariaat. Ik kijk uit naar een goede samenwerking met mevrouw Van Wymersch en haar team.


Sophie De Wit N-VA

Mijnheer de minister, ik heb u in de commissie wel degelijk gevraagd of er geen sprake kan zijn van een braindrain als mensen van het terrein naar het team worden gedetacheerd. U hebt toen gezegd dat ze niet van het terrein zouden komen. Ik hoor hier vandaag iets anders. Dat staat ook letterlijk zo in het verslag, mijnheer de minister.

Ik vind het op zich goed omdat die expertise nodig is, maar ik blijf bezorgd over het feit dat men de expertise op het terrein wegtrekt, waar die echt nodig is en waar men het al zo zwaar heeft, ondanks de mooie resultaten en ondanks de knappe systemen die men uitwerkt, zoals in het Antwerpse. Dat vergt hard werk en daarvoor is men met te weinig handen, oren, ogen en voeten.


Marijke Dillen VB

Mijnheer de minister, dank u voor uw antwoorden op onze vragen en bedenkingen. Zoals collega De Wit heeft gezegd, staat het wel degelijk in het verslag. Het is belangrijk dat dit hier, in het kader van deze plenaire bespreking, wordt rechtgezet. Als u daaraan twijfelt, ik heb het hier voor mij, bladzijde 16: “De personeelsleden zullen gedetacheerd worden uit vier ondersteunende diensten.” Zet dat recht, daarvoor is een bespreking in plenaire zitting belangrijk.

Dan uw opmerking in verband met diploma’s. Dit staat uiteraard los van de oprichting van het drugscommissariaat. U zegt dat 80 % van de gedetineerden niet beschikt over een diploma secundair onderwijs, terwijl dit in de samenleving slechts 15 % of 20 % blijkt te zijn. Nu moeten we wel eerlijk zijn, de gevangenispopulatie is geen weerspiegeling van de samenleving. Cijfers met betrekking tot illegale gedetineerden of gedetineerden met buitenlandse nationaliteit zijn daar een voorbeeld van. U mag ook geen appelen met citroenen vergelijken.

Tot slot, mijnheer de minister, u had iets beloofd en u bent uw woord nagekomen. U hebt geantwoord op mijn vraag in verband met het voorontwerp dat voor advies aan de Raad van State werd voorgelegd. Het blijkt inderdaad om een verkeerde tekst te gaan, zoals ik in het verslag heb kunnen lezen. U ziet dat wij toch nog de moeite doen om achteraf het verslag er nog eens op na te lezen. Ik hoop dan ook dat in het definitieve verslag de juiste tekst terug te vinden zal zijn.