Projet de loi modifiant la loi du 22 décembre 2009 relative au régime général d'accise.
General information ¶
- Submitted by
- Vivaldi
- Submission date
- Sept. 13, 2022
- Official page
- Visit
- Status
- Adopted
- Requirement
- Simple
- Subjects
- EC Directive excise duty customs tax law indirect tax
Voting ¶
- Voted to adopt
- Groen CD&V Vooruit Ecolo PS | SP DéFI Open Vld N-VA LDD MR VB
- Abstained from voting
- LE PVDA | PTB
Contact form ¶
Do you have a question or request regarding this proposition? Select the most appropriate option for your request and I will get back to you shortly.
Discussion ¶
Oct. 6, 2022 | Plenary session (Chamber of representatives)
Full source
President Eliane Tillieux ⚠
De algemene bespreking is geopend
Rapporteur Wouter Vermeersch ⚠
Mevrouw de voorzitster, onze gewaardeerde voorzitster, mevrouw Marghem, duidt mij graag aan als rapporteur omdat ik mijn werk graag nauwgezet uitvoer. Ik wil hier graag kort verslag uitbrengen over dit wetsontwerp.
Onze commissie heeft dit wetsontwerp op 21 september besproken. Het gaat over de omzetting van een Europese richtlijn. Gezien de richtlijn van 2008 al herhaaldelijk ingrijpend werd gewijzigd en aangezien nieuwe wijzigingen nodig waren, is er gekozen voor een zogenaamde herschikking.
Een eerste reeks aanpassingen heeft tot doel om verwijzingen en terminologie in lijn te brengen met het Douanewetboek. Dat ligt mij trouwens bijzonder na aan het hart, want dat Douanewetboek werd, met steun van de minister, ook geamendeerd door het Vlaams Belang. In het kader van die herschikte richtlijn werden ook verschillende begrippen en artikelen gemoderniseerd.
De heer De Roover heeft een aantal opmerkingen over de procedure gemaakt. Hij zei dat een opmerking van de Raad van State om advies in te winnen bij de GBA door de werkdruk bij de GBA moest worden beperkt tot een weinig zeggend algemeen advies. De spreker merkte op dat hij betwijfelt of de aanbevelingen van de Raad van State bij bepaalde artikelen werden opgevolgd. Hij heeft ook een amendement op het wetsontwerp ingediend.
Het Vlaams Belang is ook in het debat tussenbeide gekomen. Ik heb namens het Vlaams Belang aangegeven dat wij onze steun toezeggen aan het amendement van het Vlaams Belang.
De heer Verherstraeten vond het een goede zaak dat de verantwoordelijkheid van de uiteindelijke geadresseerde wordt opgeheven in lijn met de reeds geldende praktijk en wordt verschoven naar de afzender.
Tot slot wenste de spreker van de minister te vernemen of dit wetsontwerp ook werd besproken op het nationale forum, met name in het overlegorgaan van de administratie Douane en Accijnzen en de private sector.
De minister heeft geantwoord op de vragen van de heer De Roover en vervolgens op de vragen van de heer Verherstraeten.
In het kader van de replieken wenste de heer De Roover nog te vernemen hoe de Belgische particulier kan weten of een buitenlandse leverancier gecertificeerd is. Toen heeft de minister geantwoord dat hij nog eens navraag zou doen bij zijn administratie. In de commissie hadden wij begrepen dat de minister vandaag in de plenaire vergadering die vraag nog zou beantwoorden.
Peter De Roover N-VA ⚠
Wij neigen naar een voorstem, hoewel de Gegevensbeschermingsautoriteit technisch wel gevat is, maar op een manier die het hen niet mogelijk maakte om daarmee te werken zoals zij dat wenst. U hebt gezegd dat er geen probleem was. Dat wil ik aannemen, maar het is prettig dat de Gegevensbeschermingsautoriteit daar niet vanuit moet gaan omdat de indiener dat zo meent. Gelieve die instelling daar in de toekomst passend bij te betrekken.
De toepassing van de wetgeving wordt ook geïnterpreteerd op basis van zowel de bespreking in de commissie als de bespreking in de plenaire vergadering. Daarom had ik erop aangedrongen om uw antwoord te verduidelijken. U zou dat vandaag doen.
Iemand bestelt in het buitenland een krat wijn. Die krat wordt geleverd en aan de grens stelt de douane vast dat de leverancier, de buitenlandse verkoper, zich niet heeft geregistreerd. Ik denk dat de douane die krat dan in principe in bewaring zal nemen. De wijn zal bijgevolg niet worden geleverd aan de koper, die ervoor heeft betaald. Hoe moet die particuliere koper zich ervan vergewissen dat die Italiaan, Fransman of Duitser zich gecertificeerd heeft of een Belgische vertegenwoordiger heeft aangesteld? Of is de koper zijn krat wijn kwijt?
Dit was het voorbeeld bij mijn vraag. Veel wijnliefhebbers zullen ongetwijfeld met veel aandacht naar uw antwoord luisteren.
Minister Vincent Van Peteghem ⚠
Dank u wel, mijnheer De Roover. Ik had mijn antwoord uiteraard voorbereid op basis van het voorbeeld uit uw dagelijkse leven, namelijk champagne. Mijn antwoord is even geldig als het wijn betreft. Ik heb mijn medewerkster gevraagd of het ook op tafelbier van toepassing kan zijn, maar dat moest ze navragen bij de administratie.
Ik kom bij uw vraag. Het is eerst en vooral belangrijk een onderscheid te maken tussen de B2B en de B2C. In het geval van B2B-procedure tussen twee commerciële operatoren moet bij een grensoverschrijdende verkoop van accijnsgoederen nog steeds een papieren document worden gebruikt. Deze procedure wordt vanaf 13 februari 2023 geautomatiseerd. Daarvoor worden ook twee nieuwe vergunningen in het leven geroepen. De gecertificeerde afzender en de gecertificeerde geadresseerde zullen, net als in de vergunningen die nu gelden voor de overbrenging onder de accijnsschorsingregeling raadpleegbaar zijn in de SEED-databank. Die informatie is dus beschikbaar.
Daarnaast is een andere procedure van toepassing voor B2C. Uw vraag gaat eigenlijk over de aankoop door een particulier, als ik het goed begrijp. Die procedure wordt niet geautomatiseerd. Het voorliggende wetsontwerp verandert ook niets aan die procedure. De vraag hoe een koper kan weten of een verkoper over een vergunning als gecertificeerde afzender beschikt, rijst dus ook niet in dat voorbeeld. De buitenlandse afzender moet immers ook niet over zo'n specifieke vergunning beschikken.
Peter De Roover N-VA ⚠
Ik heb in de commissie gezegd dat ik champagne wel als voorbeeld nam, maar dat ik zelf geen gebruiker ben van dat product. Tafelbier kopen wij hier. Dat gebeurt niet grensoverschrijdend.
Goed, u hebt zich geïnformeerd bij de administratie, dus ik ga ervan uit dat uw antwoord duidelijk is: voor een particulier rijst dat probleem gewoon niet. Dit zal in de huiskamers een zucht van verlichting doen opwellen. Daar ben ik van overtuigd.