Proposition 55K2262

Logo (Chamber of representatives)

Projet de loi contenant le quatrième ajustement du Budget général des dépenses pour l'année budgétaire 2021.

General information

Submitted by
Vivaldi
Submission date
Oct. 20, 2021
Official page
Visit
Status
Adopted
Requirement
Simple
Subjects
budget national budget

Voting

Voted to adopt
Groen CD&V Vooruit Ecolo PS | SP Open Vld MR
Voted to reject
N-VA LDD PVDA | PTB VB
Abstained from voting
LE DéFI

Contact form

Do you have a question or request regarding this proposition? Select the most appropriate option for your request and I will get back to you shortly.








Bot check: Enter the name of any Belgian province in one of the three Belgian languages:

Discussion

Nov. 25, 2021 | Plenary session (Chamber of representatives)

Full source


President Eliane Tillieux

De rapporteur is de heer Vanbesien, hij verwijst naar zijn schriftelijk verslag.


Sander Loones N-VA

Mevrouw de voorzitter, ik heb even getwijfeld om het woord te nemen en hoopte dat collega's dat zouden doen. Aangezien niemand zich voor het debat ingeschreven heeft, sta ik erop om enkele opmerkingen te formuleren.

Ter inleiding merk ik op dat we nogal snel over dossiers met een enorme budgettaire impact heen gaan. Met onderhavig wetsontwerp is een bedrag van 827 miljoen euro gemoeid. Die middelen zijn bedoeld om een aantal zeer logische kosten te dekken. Zo wordt er 569 miljoen euro ingeboekt voor vaccins en 68 miljoen euro voor investeringen in Infrabel die nodig waren als gevolg van de overstromingen in Wallonië. Daarnaast wordt er ongeveer 190 miljoen euro uitgetrokken voor andere maatregelen, waaronder de verhoging van de lonen, omdat het leven ook duurder wordt.

We spreken hier dus over meer dan 827 miljoen euro en haast niemand neemt het woord. We hebben daarover weliswaar een debat in de commissie gehad, maar laten we eerlijk zijn, mevrouw de staatssecretaris, ook die debatten blinken niet uit in lengte. Ook al bespreken we hier een begrotingsaanpassing en voeren we hier niet het grote begrotingsdebat – ik wil de collega's absoluut niet met een beschuldigende vinger wijzen – toch roep ik iedereen op tot bedachtzaamheid bij de bespreking van een begroting, zeker wanneer zulke grote bedragen in het geding zijn.

Wat nu de kern betreft, ten eerste, met onderhavig wetsontwerp verwerkt u in de cijfers het deel voor 2021 van de 5,9 miljard die het Europese herstelfonds in het licht van de coronacrisis voor België veil heeft. Het is volkomen logisch dat dat gebeurt via een begrotingsaanpassing. Dat kon niet anders, want het fonds is en cours de route ontstaan en u kon niet voorspellen hoe Europa een en ander zou aanpakken. U handelt hier dus volkomen correct.

Ten tweede doe ik een oproep aan de collega's om erop bedacht te zijn dat het bedrag uit het Europese coronafonds, dat we alvast veel te weinig vinden – dat hebben we al herhaaldelijk aangekaart in verscheidene debatten – nog zal verminderen. Er zal mogelijk 750 miljoen euro minder aan de Belgische begroting overgedragen worden. Ik heb u daar een vraag over gesteld in de commissie. U hebt me doorverwezen naar minister van Financiën Van Peteghem. Die heeft, daarover aangesproken door mij, geantwoord dat hij niet anders kon dan uitgaan van de cijfers van de Europese Commissie. De Spring Economic Forecast had het over 5,9 miljard. Intussen heeft de Nationale Bank, als ik mij niet vergis, becijferd dat wij gelet op onder andere de economische groei wellicht inderdaad 750 miljoen minder zullen krijgen. Maar men kan daar nog niet zeker van zijn, men negeert de eigen diensten en men doet gewoon verder alsof we wel zullen kunnen rekenen op de volledige 5,9 miljard.

Intussen hebben wij de begrotingstabellen voor volgend jaar gezien. De potentiële minderinkomsten staan daar niet in verwerkt. Wij moeten het debat over de begroting voor volgend jaar nog houden en wat 2021 betreft, is een begrotingsaanpassing logisch. Maar ik doe een oproep aan u, opdat voor het eerste aanpassingsblad volgend jaar niet dezelfde opmerking geldt, namelijk dat u het bedrag iets te ambitieus zult hebben ingeboekt.

Ten tweede, uw regering zet zeer sterk in op de strijd tegen fiscale en sociale fraude door onder andere investeringen in de douane, die wordt uitgerust met extra scanners voor de containers in de havens. Ook daarover heb ik de minister van Financiën bevraagd. Dat project loopt echter enorme vertraging op. Dat betekent dat u in uw begroting kunt doen alsof u 23,9 miljoen minder uitgeeft, wat positief lijkt, maar wie iets verder kijkt, ziet dat het probleem groter wordt. Zolang die scanners er niet staan, zult u uw strijd tegen de fraude niet oprecht en grondig kunnen voeren. Kortom, collega's, wees opmerkzaam voor wat hier op tafel ligt.

Ten slotte, er wordt vanzelfsprekend voorzien in financiering om de treininfrastructuur in Wallonië te herstellen. Bovendien wordt er rekening mee gehouden dat de verzekeringsmaatschappijen niet alle geleden schade zullen terugbetalen. Het gaat om een bedrag van in totaal ongeveer 68 miljoen euro. Mevrouw de staatssecretaris, tijdens de bespreking in de commissie hebt u erop gewezen dat wij potentieel een derde van dat bedrag niet zullen kunnen recupereren. Ik vraag de collega's ook bedachtzaam te zijn voor het feit dat een bedrag van ongeveer 20 miljoen euro de begroting de komende jaren wellicht extra zal belasten.


Staatssecretaris Eva De Bleeker

Mijnheer Loones, u volgt de zaken altijd van heel nabij en dat is goed. Er moet hier inderdaad gedebatteerd worden over de begroting, want het gaat over grote bedragen.

De meeste antwoorden zijn al gegeven in de commissie. Daar is het debat al gevoerd. Ook over het aanpassingsblad, dat er nog aankomt.

Zodra ik over de informatie beschik omtrent het herstelfonds, wordt die verwerkt in de begroting. Voor de scanners van de douane is er mogelijk een vertraging in het project. Maar dat betekent niet dat er een impact is op de inkomsten. Ik volg dat van zeer nabij en uiteraard rekenen wij erop dat het plan voor de nodige inkomsten zal zorgen, zoals ingeschreven in de begroting.

Over de factuur van Wallonië hebben we in de commissie ook al gesproken. Ook de evolutie ter zake zullen we in de toekomst goed opvolgen.

Het gaat inderdaad om grote bedragen, maar die hebben natuurlijk ook met de coronapandemie te maken. U hebt zelf aangegeven dat een deel van de middelen bestemd is voor de vaccins. Ik zou niet liever willen dan dat ik dergelijke aanpassingsbladen niet zo frequent in de commissie en het Parlement naar voren hoef te brengen. We willen allemaal dat de coronacrisis snel voorbij is. Dan zou ook budgettair de situatie moeten normaliseren.