Proposition 55K2182

Logo (Chamber of representatives)

Projet de loi modifiant la loi du 15 septembre 2013 relative à la dénonciation d'une atteinte suspectée à l'intégrité au sein d'une autorité administrative fédérale par un membre de son personnel, en vue d'habiliter le Comité permanent P pour toutes les dénonciations faites par des membres du personnel de la police intégrée.

General information

Authors
CD&V Franky Demon
Ecolo Julie Chanson
Groen Eva Platteau
MR Philippe Pivin
Open Vld Tim Vandenput
PS | SP André Flahaut, Daniel Senesael
Vooruit Bert Moyaers
Submission date
Sept. 10, 2021
Official page
Visit
Status
Adopted
Requirement
Simple
Subjects
mediator police

Voting

Voted to adopt
Groen CD&V Vooruit Ecolo LE PS | SP DéFI Open Vld N-VA LDD MR PVDA | PTB VB

Contact form

Do you have a question or request regarding this proposition? Select the most appropriate option for your request and I will get back to you shortly.








Bot check: Enter the name of any Belgian province in one of the three Belgian languages:

Discussion

Nov. 25, 2021 | Plenary session (Chamber of representatives)

Full source


President Eliane Tillieux

De rapporteur is de heer Thiébaut, die verwijst naar zijn schriftelijk verslag.


Bert Moyaers Vooruit

Mevrouw de voorzitster, collega's, het wetsvoorstel beoogt een wijziging van de wet van 15 september 2013 betreffende melding van een veronderstelde integriteitschending in de federale administratieve overheden door hun personeelsleden. Het gaat meer bepaald om artikel 2, laatste lid, van voornoemde wet, die al eens is gewijzigd bij wet van 8 mei 2019, waarin wordt bepaald dat het Vast Comité P bevoegd is wanneer er een veronderstelde schending op de integriteit is door een politieambtenaar en die schending wordt gemeld.

Het was de bedoeling dat de bevoegdheid voor dergelijke meldingen in handen zou komen van het Vast Comité P. In het jaarverslag 2020 van de federale ombudsman werd echter melding gemaakt van het feit dat de definitie van het begrip politieambtenaar ontbreekt. Daardoor is de algemene definitie van toepassing en wordt een groot aantal personeelsleden van de politie niet als een politieambtenaar beschouwd. Ik heb het meer bepaald over het CALog-personeel, zeg maar alle administratieve en logistieke personeelsleden die bij de geïntegreerde politie werken.

Die belangrijke krachten vielen bij meldingen op het vlak van integriteit allemaal onder de bevoegdheid van de federale ombudsman. In afwachting van een wetswijziging sloot zowel de federale ombudsman als het Vast Comité P ter zake een samenwerkingsprotocol af. Daardoor was ik echter van oordeel dat een wetswijziging echt wel nodig was. Het is niet meer dan wenselijk dat alle meldingen van personeelsleden van de geïntegreerde politie door het Vast Comité P worden beoordeeld. Uiteindelijk delen zij immers allemaal dezelfde werkvloer. In het voorliggende wetsvoorstel wordt die wetswijziging in die zin beoogd.

Voor het overige rest mij enkel nog een woord van dank uit te spreken. Ik dank alle leden voor de uitgesproken steun tijdens de commissievergaderingen en voor de spontane vraag van heel wat commissieleden om het wetsvoorstel mee te mogen ondertekenen en het op die manier kracht bij te zetten. Ik dank hen ook voor de unanieme goedkeuring twee weken geleden in de commissie voor Binnenlandse Zaken. Uiteraard is het ook niet meer dan netjes dat ik heel even de medewerkers achter de schermen dank, om mee hun schouders onder het wetsvoorstel te zetten.