Zozo. 2017 zit er weer op, en 2018 is al een tijdje aan de gang. Er is veel gebeurd in de wereld, maar daar gaat deze blogpost niet over. Of ja, toch wel, maar in mijn wereld, die zich tot dit jaar slechts beperkte tot Limburg en een sprankeltje Schaffen. Het is sindsdien uitgebreid tot de contreien van Oost-Vlaanderen (fun fact: In het Waals/Frans is het niet "Flandre-Ouest" zoals je misschien dacht, maar Flandre-Orientale) en de Kempen.
Dit is mijn eerste jaaroverzicht, waarin ik memorabele momenten van mijn jaar deel met jullie. Ik vergezel deze momenten van beeldmateriaal en een begeleidende tekst.
Jonathan
Ik vind het toepasselijk om al direct te beginnen met datgene wat van 2017 voor mij een absoluut topjaar heeft gemaakt: Mijn nieuwe vriend. Als in ❤ vriend-vriend ❤, zoals Joris het mij nog vroeg in Gent, met evenveel verbazing als blijdschap.
Hmm… Het doet toch wat met een mens hoor. We zijn nu al meer dan een jaar samen, en dat kun je best wel letterlijk nemen; sinds de grote vakantie hebben we elkaar nooit meer langer dan 2 dagen niet gezien. De langste periode was die van voor oud op nieuw, toen ik hem 4 dagen aan een stuk niet bij me had.
We hebben al zoveel leuke dingen samen gedaan, en ik hoop uit de grond van mijn hart dat het zo blijft. Zelfs één dagje zonder hem voelt al eenzaam aan, en 'k heb met deze liefde een beetje van de verboden vrucht geproefd; alleen zijn is niet fijn.
Ik zou er nog zoveel over kunnen schrijven en eerlijk gezegd doet dit relatief korte stukje hem geen eer aan. Maar ik heb al zoveel naar hem geschreven, en eerlijk gezegd spendeer ik liever zelf wat tijd met hem. Ja, ik ben een egoïst, maar dit is mijn blog dus wees stil, kijk naar de mooie foto van ons tweetjes en lees verder.
Overstap naar opleiding burgerlijk ingenieur
Ik ben in het secundair onderwijs afgestudeerd in Informaticabeheer. Een ietwat logische keuze, want voor computers heb ik al van kindsbeen een bepaalde passie. Eentje die mij tot hier heeft gebracht.
Maar ik heb mezelf nooit in een job gezien voor informatica. 't Is een hobby als geen ander, maar er zijn een hoop andere dingen die zeker zo interessant zijn, en ik word evengoed geprikkeld door de wat meer "fundamentelere" wetenschappen van de wereld; wiskunde, fysica, chemie, biologie, …
Ik had me dan ook voorgenomen om na het secundair fysica te gaan studeren, maar daar is het toen niet van gekomen. Spijtig? Eh, achteraf gezien niet. Ik ben samen met de beste vrienden van die laatste 2 jaren informatica gaan studeren, wat ook de logische overstap was.
En wat heb ik veel bijgeleerd. De meest interessante onderwerpen waren de theoretische informatica, functioneel en logisch leren programmeren (en ook denken) en algoritmen en datastructuren, ook al heb ik dat laatste getolereerd.
Op eigen houtje heb ik ook dingen bijgeleerd, zoals mijn eigen website opstellen in Python, nieuwe programmeertalen leren, …
Maar het laatste jaar kregen we een ietwat apart vak. Natuurkunde, jawel. Een naar universitaire normen "rudimentaire basis van fysica", maar jongens… Wat een interessant vak. Het prikkelde mij op een manier zoals geen ander vak dat deed. Ik weet nog hoe ik vroeg aan mijn professor: "Gij bedoelt dus, dat materie, én energie, gewoon hetzelfde zijn?" en dan die z'n ik-heb-iemand-verwonderd-en-dat-maakt-me-blij-gezicht: "Ja, écht waar!" 3 keer heb ik het gevraagd.
Het bleef wat spelen. Maar in het voorjaar van 2016 kwam ik via Jonathan in contact met de opleiding burgerlijk ingenieur. Na wat informatie bijeen sprokkelen heb ik dan uiteindelijk met m'n moeder het erover gehad, en vandaag ben ik ingeschreven aan de Universiteit Gent als burgie.
'k Heb wel afscheid moeten nemen van de UHasselt (alhoewel ik nog altijd daar m'n bachelorproef en twee examens moet doen, dus 't is een rustig afscheid), en dus ook van de fantastische vrienden die ik daar heb. Op de UGent heb ik nog geen enkele vriend buiten Jonathan… eum, dat kwam er nogal zieliger uit dan bedoeld. Jonathan is echt wel het beste wat ik me kon voorstellen in Gent, maar mensen zijn niet te vervangen. 'k Zal het zo stellen: Al had ik 1000 vrienden op de UGent, ik zou al die toffe mensen op de UHasselt blijven missen.
Maar tegelijkertijd voel ik wel dat ik op m'n plaats zit in deze opleiding. Ik moet nu ook een stuk harder studeren (niet dat informatica gemakkelijk is, integendeel), maar waar ik soms gefrustreed in de les Software Engineering zat (serieus, fuck scrum en alles wat agile agiel programmeren inhoudt en al het bijbehorende masturberen op objectgeoriënteerd programmeren ('t is bijna een religie, dat rotparadigma), wat een irritant vak), zit ik nu meestal verwonderd in de les. Emissiespectra van atomen, een toffe theoretische verklaring voor waarom onze snelwegen geel verlicht zijn: De vaak gebruikte natriumlampen hebben een emissiespectrum dat zich uitsluitend beperkt tot geel. Hoe cool is dat?
Dat is maar één voorbeeld van de dingen die ik heb geleerd. En er is nog zo verdomd veel dat ik nog niet weet, misschien zelfs nooit zal weten.
Ik denk dat ik hier ben om te blijven. Ik heb m'n zinnen gezet op de specialisatie natuurkunde, maar we zullen zien wat de toekomst nog brengt.
Oh ja, nog iets vreemds: Wist je dat, met een diploma Bachelor in de Informatica, je rechtstreeks toegang krijgt tot de masteropleiding Burgerlijk Ingenieur? Weliswaar enkel in de specialisatie computerwetenschappen, maar eum… Dit is echt dikke zever. De wiskundige kennis die burgerlijk ingenieurs in het eerste jaar ontvangen, staat niet in verhouding met wat er in de opleiding informatica gegeven wordt (geloof me, ik heb van beide walletjes kunnen proeven, ik heb een gapende achterstand qua wiskunde), net als de gevraagde fysische kennis zoals transportverschijnselen, magnetisme en optica. Onderwerpen die de basis vormen van elke burgerlijk ingenieur, maar die in menig informatica-opleiding gewoonweg niet voorkomen.
Deze toelating is natuurlijk handig voor mij, want ik ga dit jaar mijn diploma Informatica halen. Maar het is (naar mijn mening) niet eerlijk tegenover studenten die wél aan de bachelor-opleiding Burgerlijk Ingenieur deelnemen. Als ik dit jaar flagrant buis op mijn eerste jaar, dan zou ik dus gewoon de eerste drie jaren kunnen overslaan als ik wil.
Informatica draagt veel overeenkomsten met de genoemde specialisatie, dat klopt, maar een bachelor Fysica geeft je geen rechtstreekse toegang tot de specialisatie natuurkunde, en die krijgen tenminste toch een groot deel van de wiskunde op hun bord, go figure.
Ach ja, ik heb op de UHasselt mijn vrienden bezig gezien. En als dat onze toekomstige informatici zijn, dan denk ik dat onze toekomst er rooskleurig uitziet.
FACTS
Nog zoiets waar die schat van mij deels schuldig aan is. De blijkbaar populaire conventie voor alles wat… Ja da's eigenlijk het probleem. FACTS is zoiets dat moeilijk te beschrijven valt, en eerlijk gezegd doet tekst het geen goed. Ik kan enkel aanraden om er zelf naartoe te gaan en het zelf te beleven. De kans is groot dat er iets voor jou tussen zit, en anders kun je gewoon genieten van de cosplay. En moest het écht tegenvallen, maak er dan een citytrip Gent van.
Maar ja. Ik had afgesproken met Jorrit, Joris en Mannu om samen naar FACTS te gaan. Ik kende tegen toen Jonathan al een tijdje, dus dit zou het uitgelezen moment zijn om hem voor te stellen.
Maar ik wijk af… De reden dat ik dit hier zet, is omdat dit m'n eerste conventie van wat dan ook is. Ik heb al eens plannen gehad om naar FOSDEM te gaan, maar het is er niet van gekomen.
Nogal een bedoening zeg. Het was druk, kraampjes en stalletjes overal, anime-tekeningen, t-shirts, cosplay, je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het hier; wat dacht je van furry's en brony's, allemaal poserend op een rij met een collectie cosplayers?
Wat een belevenis. En zeker voor herhaling vatbaar. Ik ben dan ook een tweede keer gegaan! Veel foto's heb ik daar niet van, behalve deze serieuze foto, waar ik op een plan kijk alsof ik hier serieus ben. Maar eigenlijk scheen de zon gewoon.
FACTS. Doen.
(Te) Veel bezoekers(?)
Een voetnoot: Een probleem dat ik op dit moment heb met F.A.C.T.S. is het aantal bezoekers. Pas op, ik heb het over een logistiek probleem hier; de organisatoren zeggen zelf dat het begon met veertig bezoekers, maar ondertussen passen het aantal bezoekers niet meer in Flanders Expo! Ik maak me zorgen over hoe dit verder zal evolueren. Gent ligt enorm dicht bij de deur, en ik zou het vervelend vinden als de volgende edities in grotere expositiecentra gehouden zullen worden, die misschien in hartje Nederland of zelfs Duitsland liggen. Liever niet. Laat het maar gewoon in Gent blijven, maar misschien zullen ze bij een volgende editie een extra zaal moeten aanspreken.
GNU Emacs
Een andere grote verandering is die in mijn werkwijze. Ik ben van opleiding informaticus, dus ik spendeer een groot deel van mijn leven achter een laptop met een teksteditor en… Ja dat is het eigenlijk wel.
Ik ben al sinds enkele jaren een fervent gebruiker van Vim, en mijn manier van werken is dus hierop afgesteld. Dat gezegd zijnde, is mijn grootste probleem ermee geweest hoe moeilijk het is om dingen in te stellen. Dat doe je namelijk via Vimscript. En da's namelijk slechts één van de problemen met Vim. Met NeoVim waren een hoop van de fundamentele problemen opgelost, maar het is en blijft Vim in haar fundamenten: Een snelle, lichte teksteditor, met ongekende kracht voor de gebruiker, relieken van macht uit een ver verleden toen RETURN nog niet standaard op je toetsenbord stond.
Een ander reliek dat uit datzelfde tijdperk stamt, is GNU Emacs, een prominent onderdeel van het besturingssysteem GNU/Linux. Het wordt niet zoveel als Vim gebruikt, maar het heeft wel een hoop onmiskenbare voordelen ten opzichte van die laatste:
- Configuratie via Emacs Lisp, een Lisp-dialect, in plaats van het brakkige Vimscript.
- Unicode-ondersteuning. Eer je dat goed hebt in een terminal met Vim ben je dood.
- Afbeeldingen inline. Toegegeven, niet echt nodig voor tekst, maar GNU Emacs is zoveel meer dan slechts een teksteditor.
Maar het typen in Vim is altijd een moeite geweest. Er was wel de EVil-mode, die Vi-typen toeliet, maar je merkt toch wel dat het net dat tikkeltje anders is, nét genoeg om de overstap te weerhouden.
Toen kwam Spacemacs mij ter ore via een goede vriend van mij. Een GNU Emacs-versie die zowel Emacs áls Vim combineerde, maar enkel de goede dingen van beiden (of dat toch probeert). Ik heb het een tijdlang uitgesteld. Maar dit jaar heb ik de overstap gemaakt. Met veel goede moed heb ik geprobeerd een zo gelijkend mogelijke setup te maken. En met succes. Ik heb zelfs een betere werkervaring op dit moment dan met (Neo)Vim.
Dankzij Spacemacs werd de deur geopend voor GNU Emacs om mijn totale werkwijze omver te gooien en te verbeteren. Daarom dat het ook z'n eigen kopje krijgt. De verandering is zeer groot geweest.
Hetgeen ik wel mis aan Vim, is de snelheid. Omdat het zo'n lichte editor is, is elke toetsaanslag supersnel zichtbaar. Dat merk je wel bij GNU Emacs; elke toets duurt eventjes om te tonen. Dit komt natuurlijk grotendeels van de grootte van GNU Emacs, maar een grote factor die verbetering in de weg staat, is dat GNU Emacs slechte ondersteuning heeft voor asynchrone operaties. Haast alles gebeurt achter elkaar, en het doet dat geweldig, maar het gaat uiteindelijk ook maar zo snel hè.
Op dit moment hou ik nog eventjes zowel GNU Emacs als Vim aan boord van mijn laptop. Gewoon voor de zekerheid. Maar de toekomst ligt bij Spacemacs, en daar zal ik blijven.
Org
Ooooooh ja.
Org is een mode die in GNU Emacs zit. Een enorm speciale mode, want je kunt daarmee alles met tekst organiseren, en dat heb ik ook gedaan; mijn planning, mijn blogposts, mijn bachelorthesis, alles wat ik met tekst kan uitdrukken, doe ik met Org.
Zelfs m'n hele boekhouding doe ik in Org. Voor informatie kun je gewoon Emacs Lisp gebruiken, waarbij alle formules in het bestand zelf worden opgeslagen. 't Werkt wat minder intuïtief dan bv. Calc opengooien en met GUI-rekenbladen werken, maar voor mij wegen de voordelen van text-only rekenbladen niet open tegen… wat .odt ook moet voorstellen voor bestandstype.
Goede voornemens en experimenten
Yay, cliché's! Of toch een beetje. Ik doe hier sowieso niet veel aan mee, maar misschien moet ik eens iets doen wat makkelijk vol te houden is? Niet een maand naar de fitness gaan of zo…
Bewustere uitgaven
Laten we eventjes praktisch gezien zeggen dat ik nu "alleen" woon met Jonathan; we koken haast altijd zelf (met de bijbehorende irritante afwas), en zijn enkel in het weekend niet in Gent.
Dat betekent natuurlijk ook dat we zelf naar de winkel moeten gaan, en dat kost geld. Veel geld.
Nu ja, we moeten het nog niet zelf financieren, dat doen onze ouders voor ons. Maar als je eenmaal alles zelf gaat kopen merk je toch dat het aardig veel is wat je moet neertellen voor een (halve) week eten.
Een uitgelezen moment om wat meer aandacht te schenken aan mijn uitgaven. Ik heb me vooropgesteld dat Jonathan en ik max. gemiddeld €60 per week zouden moeten uitgeven, of voor mij gemiddeld €30/week.
Normaal moet dat makkelijk vol te houden zijn. Behoudens speciale uitgaven denk ik dat ik tot hiertoe wel goed ben toegekomen. €240 per maand aan het broodnodige is volgens mij ook een budget wat ik voor de rest van m'n leven zou kunnen volhouden (en als ik later genoeg verdien, een royale €300-350?)
Meer inzetten op anonimiteit
Tor
Ik ben sinds december steeds verder aan het overschakelen op Tor voor alles wat ik via het internet doe. Voor mijn GSM gebruik ik Orbot, waarmee ik haast al mijn verkeer via Tor kan tunnelen. Ik ben van dat laatste wel een tijdje afgestapt omdat die app energie zoop als een alcholist, en met een Nexus 5 heb je sowieso niet veel op overschot. Dat is nu grotendeels opgelost, maar ik ben nog altijd een beetje op m'n hoede. GSM-apps blijven GSM-apps hè.
Nu ja, toegegeven, het gaat allemaal een beetje trager voor mij. Maar dat compenseer ik door gebruik te maken van NoScript (waardoor vaak enkel CSS en HTML moet worden ingeladen), en door… minder tijd te verprutsen op het internet? Het helpt enorm als je verbinding te slecht is om de aandacht niet te laten afleiden.
Ik ben er echter nog niet helemaal, en op dit moment heb ik nog niet veel behoefte om 100% underground te gaan. Ik heb nog altijd een GSM om mee te communiceren, en als ik wil/moet, zal ik Tor nog eens afzetten om wat sneller te kunnen surfen. Maar dit is een goed voornemen; ik denk dat het beter is om iets te doen wat je ook gaat volhouden, ook al is het niet 100% wat je zou willen bereiken.
Contant betalen
Ik heb ook besloten om te proberen zoveel mogelijk contant ("Chartaal geld") te betalen. Natuurlijk is het anoniem en da's het voornaamste voordeel, maar er zijn nog enkele leuke extra's:
Ik kan direct zien of ik nog genoeg geld heb: Gewoon mijn portefeuille opendoen. Alle eurobiljetten zijn anders gekleurd, dus als ik iets lichtoranje zie zitten (€50), weet ik al dat ik wel ga toekomen. Met een bankkaart moet ik ofwel onthouden hoeveel ik nog heb (wat ik toch niet ga doen), of moet ik inloggen met een systeem dat zo omslachtig is, omdat de meeste mensen niet tegoei met computers kunnen werken.
In België (en de volledige Eurozone) is elke ondernemer verplicht eurobiljetten en -munten te accepteren voor haast elke particuliere betaling:
Binnen de wettelijk vastgestelde grens van [€3000] (artikel 21 van de wet van 11 januari 1993 tot voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld en de financiering van terrorisme1, gewijzigd door de wet van 29 maart 2012) is de voorafgaande weigering van elke betaling in contanten strijdig met het begrip van wettige betaalkracht. De Europese regelgeving (i.c. artikel 10 van de Europese verordening nr. 974/98 van 3 mei 1998 over de invoering van de euro), bepaalt dat de in euro luidende bankbiljetten de enige zijn die wettige betaalkracht hebben in alle Lidstaten die deel uitmaken van de eurozone.
Deze verplichting bestaat niet voor andere betaalmethoden (zoals bankkaarten), en sterker nog: sommige ondernemers vragen (bij kleine bedragen) nog een forfetair bedrag van bv. €0,20 voor de transactiekosten, geld dat je dus weggooit.
Makkelijk voor budgetbeheer: Ik ga proberen wekelijks max. €30 uit te geven. Met fysieke stukken is dat enorm gemakkelijk: Ik haal wekelijks €30 af van mijn rekening. Moest ik meer nodig hebben, dan kan ik nog altijd mijn bankkaart gebruiken.
Superhandig om geld te lenen als vrienden of familie dat vragen, of om bv. een goed doel te steunen dat op straat om donaties vraagt, of een straatmuzikant te betalen. Je kunt moeilijk je kredietkaart in het mandje gooien.
Banken kunnen niet weigeren je geld terug te geven, want je hebt het in je handen. Failliessementen en financiële crisissen, beurscrashes, bank- en staatsschulden, … Je bezit totale immuniteit tegen problemen die andere mogendheden veroorzaken, waarvan jij de dupe zou kunnen zijn. De Griekse crisis is hier een prachtvoorbeeld van.
Informatica-gerelateerd: Contante betalingen hebben praktisch een oneindige capaciteit, elektronische betalingen niet, en dat is geen louter theoretische stelling. Praktisch gezien kan elke persoon ter wereld tegelijk een chartale transactie doen, en dat zou quasi probleemloos verlopen. Doe dat met girale transacties, en haast elke transactie zal hopeloos mislukken. (Dit hoeft puur theoretisch niet te gebeuren, maar dit is wel de waarheid in de praktijk met de huidige staat van de informatica in de financiële sector). Contant geld heeft ook geen onderhoud nodig (buiten het printen en munten slaan), en IT wel, waardoor betaling soms onmogelijk is. (Toegevoegd op 23 mei 2018: Betalingsverkeer loopt weer erg moeizaam, van Brugge tot Hasselt…) Soms gaat het zelfs compleet fout en lopen alle betalingen gewoon mis (en ook dit is geen alleenstaand geval). Het systeem vertraagt nu al bij piekmomenten, laat staan dat het zou kunnen concurreren met contant geld qua efficiëntie.
Of uw bank stelt ronduit een groep achterlijke idioten tewerk die nog niet in staat zijn om een update terug te draaien als ze het verkloot hebben, kuch Argenta kuch…
Dus er zijn duidelijk niet enkel ideologische redenen om voor contant te kiezen, maar ook superpraktische redenen! Ik nodig iedereen dan ook uit om mee te doen. Probeer het eens voor een paar maanden of zo. Je maakt het voor jezelf gemakkelijker, je privacy wordt beschermd én je maakt van België een economisch efficiënter land.
Je hoeft ook natuurlijk niet direct je bankkaart weg te gooien, dat doe ik ook niet. Salarissen worden op bankrekeningen gestort, en als je bv. een vliegticket wilt kopen, moet je waarschijnlijk ook een elektronische betaling doen. Ze hebben zeker hun nut, die bankkaarten. Maar voor nu is contant geld nog altijd de primaire en beste manier om te betalen, hoe graag webwinkels en andere bedrijven je ook van het tegendeel zouden willen overtuigen.
Worldline
Het bedrijf dat het merendeel van elektronische transacties in België afhandelt is Atos, beter bekend als Worldline. Voor privacyproblemen kan dat tellen: Een enkel bedrijf dat haast al het elektronisch betaalverkeer in België kan traceren op tijd, locatie, persoon, en wie weet wat nog allemaal.
Deze gegevens zijn al eerder door de overheid opgevraagd. Het doel was destijds om zwart geld op te sporen, en da's misschien wel een goed doel, maar da's het punt niet. Het punt is dat deze gegevens kúnnen opgevraagd worden door eender welke speler met voldoende macht.
Zelfs in een wereld waar elke overheid 100% te vertrouwen is, kunnen die gegevens nog altijd gekraakt worden door crackers. Elke informaticus zal het met mij eens zijn: De best beveiligde data, is geen data.Vergeet niet dat Atos een bedrijf met winstoogmerk is, en data is geld waard, véél geld. We hebben er alle voordeel bij om onze privacy te beschermen. Betalingsgegevens zijn de crème de la crème van de persoonsdata, want er is bijna een absolute zekerheid dat de betaling door de eigenaar van de rekening werd uitgevoerd, dat wat gekocht werd de koper sterk interesseert, en ga zo maar door.
Daarnaast is Atos een bedrijf met een bedenkelijke reputatie. Het bedrijf betaalde in 2012 blijkbaar £0 belastingen in het Verenigd Koninkrijk, maar wist in 2013 wel meer dan anderhalf miljard pond aan contracten in de wacht te slepen.
Hun laatste overname maakt van Atos een te grote speler. Dergelijke overnames zouden bij wet verboden moeten zijn, maar het is nu toch gebeurd. Als de politiek niet over de brug wilt komen, dan kunnen wij toch al proberen om de inkomsten van dit bedrijf een flinke deuk toe te brengen. Het bedrijf krijgt voor elke betaling die ze verwerkt een bepaald gedeelte van de betaling. Contant betalen is dus ook eerlijker tegenover de persoon of het bedrijf dat je wenst te betalen: Hij/Zij krijgt ál het geld dat je geeft, zonder een tussenpersoon nog te moeten betalen.
Wow… Dit ging toch over mijn jaarexperimenten, niet? Even terug op het juiste spoor.
Treinen
Sinds dat ik dit jaar met de trein pendel tussen Limburg en Gent, kom ik wekelijks in contact met het spoorgebeuren. Sterker nog, dit jaar ben ik voor de eerste keer afgestapt in Gent-Sint-Pieters. Ik doe vooral de routes tussen Gent, Antwerpen, Brussel, Hasselt, en soms ook eens Luik.
En ik heb wat momenten meegemaakt, soms zelfs wat gefilmd of gefotografeerd. Een terugblik:
- Meer dan 30 keer vertraging opgelopen in het afgelopen semester. Ik ga hiervoor binnenkort een aanvraag voor compensatie indienen, maar kom zeg.
- Persoonsaanrijding in Lier. (Dringend nood aan een gesprek? Bel 1813 of ga naar zelfmoord1813.be. Je mag ook mij contacteren2 als je dat wilt.)
- Opbreken van de sporen in Gent-Dampoort
- Op het spoor tussen Brussel en Leuven ging de trein plots enorm overhellen, goed te zien in het begin van deze video. Ik weet nog altijd niet waarom, en het is daarna ook niet vaak meer voorgevallen…
- Vogel in Bilzen aan de sporen die precies geen probleem had met mijn aanwezigheid.
- Stuurpost van een Desiro stond open, en ik was nieuwsgierig.
Andere memorabele momenten
En dan nog de andere zaken die wel een vermelding waard zijn, maar niet hun eigen kop:
- Ik heb een vulpen gekocht, en ik plan om enkel daarmee te schrijven. In het middelbaar had ik er ook zo eentje, en ik schreef stukken makkelijker dan met een balpen. 'k Heb wel eventjes moeten zoeken naar een winkel om inktpatronen te kunnen kopen. Maar ja, schrijven is weer handig geworden! Of toch voor vakken waar je volzinnen voor moet schrijven; met wiskundige formules is het vaak meer krassen dan schrijven, dus daarvoor gebruik ik nog steeds een balpen.
- Sushi gegeten! Wat een delicatesse, maar o zo duur. Wat wil je ook, verse vis. Voor biologische zalm tel je al rap €30 per kilo neer.
- Mijn eerste blogpost! Oké, eigenlijk te laat voor 2017, maar het is toch al iets. En het is vóór deze post gedaan, dus ik zet het er maar bij. Ik zal blijven werken aan mijn website beter te maken als ik tijd en goesting heb.
- Firefox is niet enkel de juiste keuze voor vrije software, vanaf nu is het ook de juiste keuze voor snelheid en stabiliteit; met de nieuwe Firefox Quantum wordt Chrome/Chromium van de troon gestoten, Firefox is stabieler, sneller en lichter dan Chrome. Firefox, Made Browsing Great Again!
- In OpenTTD heb ik een nieuw kruispunt ontwikkeld. Nieuw in de zin dat dit tot nu toe nog door niemand in de gemeenschap publiekelijk werd gemaakt. Het betreft een kruispunt voor 4×4 sporen met in het midden een gigantisch depot met maar liefst twaalf standplaatsen. Het kruispunt is immuun voor deadlocks en kan haast niet overbelast worden. Het kan zelfs dienen als centrale knooppunten voor 4096×4096-kaarten omwille van de grote capaciteit.
Beide richtingen hebben voor het verkeer dat niet van richting verandert een extra route die naargelang de verkeerssituatie aan een bepaalde rijrichting kan worden toegewezen. Reiswegen snijden enkel op de in- en uitgaande sporen, waar ze sowieso moeten snijden, en aan de ingangen van depots. De scherpe bochten vormen geen probleem omdat treinen toch niet snel kunnen rijden als ze uit het depot komen. Voor alle mogelijkheden die het biedt, is m'n kruispunt toch zeer compact. De enige nadelen zijn de complexiteit en de prijs, en het feit dat het voor veel netwerken wel eens overkill kan zijn.
2018
Wat zal dit jaar brengen… Ik ben benieuwd. Ik ga nog eens zien of die redderscursus volgend semester wordt ingericht, dan kan ik toch weer wat sporten.
Maar ach… We zien wel wat er komt. Voor wat dit betreft, bedank ik jullie voor het lezen, en wens ik jullie een goed jaar toe, liefst zo goed als mijn 2017, want voor mij was dat een jaar om nooit te vergeten.
http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_loi/loi_a.pl?language=nl&caller=list&cn=1993011141&la=n&fromtab=wet&sql=dt=%27wet%27&tri=dd+as+rank↩︎
Omwille van spam, wordt automatisch alle HTML-geformatteerde e-mail gefilterd uit mijn inbox. Stuur dus enkel platte tekst. Opmaak zoals Org of Markdown is wel toegelaten.↩︎
Comments
#8 Belbs | 6 years, 7 months ago (April 15, 2018, 10:08 p.m.)
Netjes netjes! Was een aangename read ;) Ookal zitten we alreeds 4 maand in 2018, nog altijd een goed 2018 toegewenst!
#49 Mampje | 1 year, 11 months ago (Dec. 10, 2022, 8:09 p.m.)
Amai Maarten, zoveel uitleg in tegenstelling tot thuis.... Zo leuk om allemaal te lezen hoe je alles ervaart en als mama je nog beter en op een andere manier te leren kennen. Ben zo ongelooflijk trots op je kerel ❤️❤️❤️
Respond
#50 Maarten Vangeneugden | 1 year, 11 months ago (Dec. 12, 2022, 12:53 p.m.)
Dank u wel mams, vind het fijn dat ge mijn blog ook leest 😃 ❤️
Respond