I made a blog

Als je dit leest, dan betekent dat dat ik erin geslaagd ben om een blogsysteem te maken voor mijn prachtige website. (En ook, dat Gitar in een staat van "presentabel" verkeert)

En ja, beste lezer, dat betekent dat ik vanaf vandaag begin aan een carrière als amateur-auteur van het geschreven woord binnen het digitale domein dat we Internet noemen. Beter bekend als "bloggen".

Voor de lezers van de weekly kan dit als een grap klinken, want ik "blog" al een tijdje nu. Maar dit is wel de eerste blogpost die blijft staan, dus ik zeg dat ik nu begonnen ben.

Deze blogpost ligt een beetje op metaniveau. Ik ga namelijk wat praten over mijn werkwijze, waarom ik niet gewoon op WordPress gesprongen ben, en een paar andere dingen die relevant zouden zijn.

Voordat ik het vergeet: Ik ben Maarten. Welkom!

Waarom een blog

't Is niet zozeer om sociaal te doen. Meer om met de wereld een beetje werk te delen, wat te schreeuwen over de verschrikkelijke staat waarin informatica verkeert (op praktisch vlak toch).

Het is ook gewoon leuk! Een soort van creatieve bezigheid, gedachten omzetten in leesbaar formaat, de achterliggende code schrijven en onderhouden, … Misschien dat er ook iemand is die het leest, en zichzelf wat kan verrijken. Uiteindelijk is het allemaal om van de wereld een betere plek te maken, waarom dan niet via een blog mijn steentje bijdragen?

't Is ook vooral een deelproject van m'n persoonlijke website. Naast Gitar is een blog toch zeker iets wat niet mag ontbreken. Ik heb echter geopteerd om zelf een blogsysteem te bouwen, in plaats van een al bestaand systeem te downloaden. De oplossingen van andere mensen zijn namelijk ofwel te groot van aard, of te simplistisch. Ik wou een blog met:

En ik kon niks vinden dat aan die eisen voldeed. Dus heb ik het zelf maar geschreven.

Hoe

Yay! De dingen die vaktermen vereisen!

Het framework dat mij toeliet om een blog te schrijven, is Django. Volgens mij de beste uitvinding voor web servers sinds de ontwikkeling van Nginx begon (tevens de server die u vandaag voorziet van tekst en HTTPS verplicht).

Het blogsysteem maakt gebruik van een hoop van Django's features. Je kunt de code (die vrij is!) zelf bekijken in de Gitar-repo.

Blogposts worden geschreven in Markdown, in plaats van direct in HTML5. Markdown laat toe om lekker propere en leesbare documenten te schrijven, die zich makkelijk laten converteren naar andere talen. Vanzelfsprekend is alles geëncodeerd in UTF-8.

Ik maak gebruik van de zelfverzonnen GLAND-P-systeemstack: GNU, Linux, Arch, Nginx, Django en PostgreSQL. Het is de beste stack tot nu toe, en iedereen die niet akkoord is vergist zich. 😁

Verschil met andere blogs

Het is net alsof ik een advertentie ben aan het schrijven, of nood heb aan lezers. Althans, zo komt het bij mij over. Excuses als dat ook voor u zo is =3

't Is geen WordPress of Blogspot. Dat is al de helft van alle blogs waarmee ik al niks gemeen heb.

Verder is het ook volledig vrij van JavaScript. Ik snap niet waarom iemand JS op zijn blog zou zetten, het zijn statische pagina's met misschien een beetje CSS om het op te fleuren.

Alles wordt ook op mijn eigen server gehost; foto's, tekst, CSS, lettertypen, … Dus ook geen gezeik van Google, Facebook of "sociale" knoppen. Die vereisen vaak tonnen JavaScript, vertragen alles, zijn lelijk, schenden privacy, … En uiteindelijk maakt dat voor u de leeservaring alleen maar vervelender. Ik haat ook advertenties, dus die laat ik ook compleet achterwege. Ik soigneer mijn gasten als ze bij mij thuis zijn =3

Ik heb ook besloten om mijn blog in 3 verschillende talen aan te bieden: Engels, Frans, en Nederlands.

Engels is de lingua franca op het Internet, maar dat is deels omdat het Internet veel van zijn wortels in Amerikaanse universiteiten heeft. Ik wil hier wel in meelopen, maar er zijn al een hoop blogs die over informatica-gerelateerde onderwerpen praten, die in het Engels geschreven zijn. Littekens hiervan zijn bv. ASCII-encodering van bytes. Werkt wel voor Angelsaksische talen (Engels, en zelfs dan kun je café niet correct spellen), maar in andere (Latijnse) talen krijg je al direct problemen met umlauts, trema's, … UTF-8 lost dit probleem grotendeels op, en als bonus hebben we ook nog enkele emoji toegevoegd. 🙌

Er zijn ook weinig blogs die tweetalig zijn opgesteld, laat staan drietalig. Da's op zich niet slecht, maar ja, ik wil iets verder gaan dan slechts Engels. Ik begrijp 3 talen. Als ik slechts eentje daarvan gebruik om met anderen te communiceren, dan lijkt dat nogal op een nutteloze eigenschap. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, is het vitaal dat zoveel mogelijk mensen je ook begrijpen.
Door mijn blog drietalig op te stellen, breek ik al met een gigantische taalbarrière, en kan ik ook (bijna) heel België bereiken.

Voor Duitssprekend België: Ik kan echt niet goed genoeg Duits om iets degelijks neer te pennen in die taal. Iedereen is natuurlijk vrij om vertalingen/correcties voor te stellen middels een pull request op de desbetreffende mailing lists. Dat gezegd zijnde: Ik zal af en toe (als wijze van oefening) proberen een blogpost zelf te vertalen naar Spaans en/of Duits. Ik maak echter géén beloftes over grammaticale correctheid. Moest je een fout vinden, dan kan je altijd mij een mail met correcties sturen, of een pull request openen op de desbetreffende mailing lists. Als kleine beloning kan ik dan je naam en een link naar je op m'n blogpost plaatsen.

Weinig foto's, of eender welk ander materiaal dan tekst. Het is een blog, geen plakboek. Van tijd tot tijd zal ik wel eens ter illustratie een afbeelding invoegen, of gewoon voor de lol. Tekst is ook gewoon sneller in te laden dan afbeeldingen. En iedereen houdt van snelle websites!

Dus

Euh, niks. Dat was het voor nu. Tadaa. Er is niet echt een conclusie of zo, gewoon een puur informatieve blogpost. Oh, ik stel de teksten ook vrij beschikbaar onder CC-BY-SA 4.0, dus deel, kopieer, leer, verrijk jezelf.

Comments