Notepad of a student

Blog

Welcome to my blog. Here, I write about things that interest me. Politics, coding, studying, life, or anything else I fancy rambling about. If you're in luck, I may've written it in a language that you understand better than English.

RSS

Monthly

Open archive

De laatste maand is er eerlijk gezegd niet veel gebeurd. Ik heb dan ook een beetje moeite gehad om wat zaken op te schrijven. Maar ik zal deze maand in de plaats van mijn eigen leven een paar faits divers bespreken.

Coronavirus

Na enkele maanden heb ik de indruk volledig genezen te zijn van alle covid-19-symptonen. Ik kan terug geuren waarnemen, net zoals voor mijn besmetting. Voor Jonathan ging het wat trager, maar ik heb hem aangemoedigd om dagelijks te oefenen met de kruidenkast, en hij klaagt niet meer.

We hebben het er dus relatief gezien goed vanaf gebracht, onze examens niet meegerekend, heil het bestaan van de herexamens.

Ik heb me ondertussen ook maar ingeschreven op https://qvax.be. Goed op tijd, voor de zekerheid.

Website-nieuwigheden

Jaja, ik zit niet stil. Ik heb opnieuw mijn website weer wat verder uitgebouwd. En het werk is natuurlijk nooit af, de komende maand zal er waarschijnlijk nog wel iets bijgevoegd worden wat ik er nog niet in heb kunnen proppen. Maar hey ik heb ook nog een thesis af te maken hè!

Vertalingen

Ten eerste zijn er wat minder zichtbare verbeteringen gekomen, zoals meer en betere vertalingen.

Tijdens dat vertalen ben ik er ook achter gekomen dat er een bug in mijn blog zat, die enkel tevoorschijn kwam als de bezoeker Frans als taal had ingesteld. 't Is nu natuurlijk wel verholpen, maar eum… Oeps.

Botcontrole

Mijn enorm toegankelijke contactformulier is blijkbaar net iets té toegankelijk; ik krijg (natuurlijk) spamberichten van bots en het begint mij stilletjesaan te irriteren. Maar in plaats van onoplosbare captchas te gebruiken (en daarmee… Google op mijn website te plaatsen! (geluiden van afgrijsen stijgen op uit het publiek)), heb ik gewoon een klein testje toegevoegd: Vanaf nu moet ge de naam van een willekeurige Belgische provincie invoeren, in het Duits, Frans of Nederlands. Sorry voor de kleine drempel, maar anders is het dweilen met de kraan open, en 't is nog altijd laagdrempelig genoeg naar mijn goesting. Zet er gewoon "Limburg" in en het is al in orde.

In ruil daarvoor heb ik de beperking van hyperlinks in het bericht opgeheven. Ik denk niet dat de doorsnee onnuttige bot slim genoeg is om daar correct op te antwoorden.

RSS

De RSS is terug beschikbaar! Enfin, dat is het altijd geweest, maar ik heb signalen gekregen dat er wat aan schortte. Ik heb het dus nog eens nagekeken en door een RSS-validator geslingerd om zeker te zijn dat hij voldoet aan de standaardspecificatie, en dat lijkt allemaal te kloppen. Er is op mijn blog nu terug een grote knop te vinden waarmee ge u kunt abonneren op mijn website. Da's een nieuwigheid van mijn M3-CSS-bibliotheek, omdat de material-stijl voorschrijft dat een scherm zo'n primaire functieknop kan bevatten.

Pagina niet gevonden, net zoals deze persoon nog niet gevonden is

Het beste heb ik voor het laatste bewaard: Mijn website is vanaf deze maand een trots lid van het 404-project, een Europese actie van organisaties zoals Child Focus om vermiste personen op een toepasselijke manier via het web onder de aandacht te brengen. Telkens als iemand op mijn website een 404-respons krijgt, zal er ook een vermiste persoon weergegeven worden.

Natuurlijk had ik gewoon het kant-en-klare <iframe> kunnen kopiëren, maar ik heb het zelf nóg wat beter gemaakt, door de data zelf uit te lezen op mijn server, en daarna door te sturen in de stijl van mijn eigen website. Moest ik die webpagina's als <iframe> inladen, dan laadt dat ook een hoop JavaScript in, en dat wil ik niet, omdat JavaScript voor mij enkel kan op websites als cosmetisch extraatje; de functionaliteit moet zonder JS 100% gegarandeerd blijven.2

Ik heb daartoe ook uitzonderlijk mijn 404-pagina vrijgegeven als <iframe> voor anderen, zodat iedereen het kan gebruiken. Mijn andere pagina's laten dat niet zomaar toe om klikfraude te voorkomen. Omdat dit zo'n belangrijke pagina is, heb ik hem ook een beetje prioriteit gegeven in mijn vertalingen. De pagina vraagt aan de browser van de gebruiker welke taal die het liefste ziet, en kan antwoorden in:

Mogelijks zal ik vroeg of laat het aantal talen uitbreiden, maar ik denk dat met deze zes mijn pagina voor een groot deel van de Europese bevolking al begrijpbaar is.

Limburg onder vuur

De afgelopen maanden heeft de Vlaamse regering Jambon (N-VA) een nieuw salvo gelost op het bestaan van provincies, en daarmee Limburg, in een poging beide ook weer een beetje meer te kunnen kapotmaken.

Vlaanderen zou maar opgedeeld moeten worden in "referentieregio's", waarbinnen de gemeenten dan verplicht zouden moeten samenwerken. Buitenregionale verbanden zouden hiermee verbroken en verboden worden. De officiële teneur is dat dit moet om het grote aantal intercommunale samenwerkingen te verlagen. Die uitleg strookt echter totaal niet met de realiteit, want waarom moet Limburg dan zonodig, tegen de wil van Limburg zelf, óók koste wat kost verdeeld worden?

Bart Somers (Open VLD), een man die waarschijnlijk evenveel van Limburg kent als een zeemeeuw, wilt echter van geen wijken weten. En daar kan ik eerlijk gezegd enorm giftig van worden: Dat mensen die in Limburg nog nooit gestudeerd of geleefd hebben, ons even komen uitleggen hoe wij onze zaakjes moeten regelen.

Van de Limburgse ministers in het Vlaams parlement moeten we ook al geen steun verwachten, maar dat had ik ook niet verwacht: Zuhal Demir (N-VA) danst naar de pijpen van haar partij, maar van iemand die de term "planepoolen" gemunt heeft verwacht ik sowieso niet veel eigen intelligentie. Lydia Peeters (Open VLD) wilt Somers niet tegen de haren instrijken want o wee dat ge als politicus een eigen mening hebt, en Wouter Beke is van de CD&V, de partij die buigt zoals de wind waait, als ze maar kan zetelen en een beetje klagen over abortusrechten. (Ik moet daar eerlijkheidshalve wel bij zeggen dat ik van andere politieke partijen ook niet echt veel tegenstand heb vernomen, dus daar ben ik ook niet mee opgezet. Maar dat zelfs de ministers nog geen beetje moeite doen voor Limburg verdient toch een extra vermelding.)

Ik heb dan ook op een online petitie uitgebreid beschreven waarom Limburg één moet blijven. Ik moest het want inkorten omwille van de karakterlimiet, maar hier de originele versie:


Limburg is al jaar en dag een trotse provincie, misschien wel de trotste van België. Ik voel mij sterk sociaal en cultureel verbonden met de andere Limburgers, en dat zie ik ook gereflecteerd in de samenwerking op provinciaal vlak, een voorbeeld voor de andere provincies. De talrijke organisaties die pleiten voor het behoud van Limburg als één regio kunnen dat zeker beamen. Ik teken stellig protest aan tegen deze zoveelste kaakslag tegen de Limburgse provincie en haar bevolking.

Limburg wordt ook altijd achteruitgesteld met loze beloften, en niet in het minst qua mobiliteit (bronnen: HBvL en VRT NWS):

Het moet ook gezegd worden: Vlaanderen opdelen in zogenaamde "referentieregio's" past volledig in de natte droom van de N-VA om de provincies kapot te maken, met Vlaanderen ooit als onafhankelijke republiek. Maar dat gaat enkel als er ook een soort vangnet is voor die intergemeentelijke samenwerkingen. Limburg als één provincie (och pardon, "regio") steekt stokken in de wielen van zij die de Belgische staatsstructuur liever laten barsten dan het te repareren. Het is trouwens ook de N-VA die continu met de KULeuven op de rem staat als de UHasselt wilt uitbreiden. Dit strookt natuurlijk ook met de conservatieve opvatting van beiden dat Limburg een mindere provincie is dan de anderen.

Met Limburg in drieën te splitsen wordt op lange termijn de vuist waarmee de Limburgers op tafel kunnen kloppen in Brussel vakkundig geamputeerd, zodat we nog makkelijker genegeerd kunnen worden in onze noden. De provincies blijven tot nader order bestaan, maar voor hoelang dan nog?

Over "de Limburgers" worden altijd grapjes gemaakt, niet in het minst over hoe traag wij praten. En da's goed: Het laat zien dat de andere Belgen ook ons beschouwen als één provincie. Het is plezant om te weten dat waar ge komt in België, ge toch een beetje ambassadeur kunt spelen van honderdduizenden mensen. En ik ben het beu dat er in onze gemeenschap wordt gesneden in naam van het doordrukken van "Vlaanderen confederaal/onafhankelijk" en "efficiëntie en kostenbesparing", alsof er geen plaats meer mag zijn voor fierheid, geschiedenis en cultuur.

Limburg is meer dan enkel "een provincie". Het is een plaats waar een eeuwenlange geschiedenis de mensen verbindt, een Belgisch volkje dat toch net iets anders is. Dat nog elke dag moet roepen om evenredig gehoord te worden, met onze dialecten. Ik vertik het om te tolereren dat een handvol mensen dat niks met Limburg te maken heeft, meent ons te mogen komen dicteren hoe wij ons moeten organiseren, en al zeker als het dezelfde mensen zijn die voor Limburg anders geen vinger uitsteken. Handen af van ons Limburg!


Als dat nogal woedend overkwam, sorry dan maar ik wil dit ook niet zonder meer naast mij neerleggen en een beetje defaitistisch doen. En ik ben duidelijk niet alleen, want naast meer dan 3500 Limburgers hebben ook tientallen Limburgse netwerken de petitie ondertekend. Dat lijkt niet veel, maar het is meer dan de helft van het aantal individuen dat de petitie tegen Richard Stallmans haatcampagne heeft ondertekend (waaronder ikzelf, of wat dacht ge), en die is al vertaald in meer dan 30 talen! Het leeft dus wel degelijk bij veel mensen, en zelf tekenen voor Limburg kan nog altijd als ge wilt.

Volgens de laatste berichten heeft het er echter alle schijn naar dat de eisen en meningen van de Limburgers gewoon van tafel geveegd en genegeerd zullen worden, als ironie kan dat tellen. Laat het een extra stimulans zijn om toch van u te laten horen, en stuur mij maar een bericht via mijn contactformulier als ge iets weet van een protestmars of zo.

Cyber Security Challenge Belgium

Ik heb deze editie niet meegedaan, enerzijds omdat ik echt weinig tijd heb met mijn thesis en al de andere dingen die ik wil doen, en anderzijds omdat ik niet eens wist dat het doorging dit jaar. Maar dat was blijkbaar ook niet nodig om de Limburgse trots te verdedigen. Jorrit en co. slaagden erin om in naam van de UHasselt en PXL een absolute monsterscore te verzilveren, en lieten zo de KU Leuven in het stof bijten. Het was een heerlijk bloedstollende wedstrijd, waar het lang nek aan nek was.

En daar bleef het niet bij, oh nee. 🇧🇪 🏁 Fun With Flags ⛳ 🇳🇵 ging véél verder dan dat. In de finales was het ook nog eens vechten tegen de KMS/ERM, en het zag er even naar uit alsof dat het niet zeker was. Toen het einde naderde werd het klassement bevroren zodat niemand nog kon zien wie er de uiteindelijke winnaar zou worden.

En jazeker, voor de eerste keer haalt Limburg de titel binnen! Zoiets kon ik natuurlijk onmogelijk voorbij laten gaan zonder de winnaars een dikke proficiat te wensen, en het in mijn monthly te vereeuwigen. Of te vermaanden, maar in mijn archief blijft het zeker staan.

Zoiets hoorde natuurlijk ook thuis in de provinciale gazet. Het integrale artikel zoals gepubliceerd in Het Belang Van Limburg kunt ge hier lezen:

HASSELTSE STUDENTEN GEKROOND TOT BESTE HACKERS VAN BELGIË

Een gemengd team van de Universiteit Hasselt en hogeschool PXL heeft de Cyber Security Challenge Belgium gewonnen. Ze mogen zich de beste hackers van België noemen.

🇧🇪 🏁 Fun With Flags ⛳ 🇳🇵, Het winnende team van Robbe Van Roey (PXL), Sander Smets (PXL), Jorrit Gerets (UHasselt) en Martijn Luyckx (UHasselt), haalde het zaterdag in de finale van een gezamenlijk team van de Universiteit Gent en de Koninklijke Militaire School. Naast het winnende team haalden nog twee teams van de Universiteit Hasselt de top tien.

Maar liefst 670 studenten van 24 verschillende universiteiten en hogescholen hadden zich ingeschreven voor de Cyber Security Challenge. De beste zestig teams namen het tegen elkaar op in de finale.

Vlaggen

“Zo’n Cyber Security Challenge is in de vorm van een Capture The Flag, ook CTF genoemd”, zegt Martijn Luyckx (23), masterstudent informatica uit Hasselt. “Daarbij worden ‘vlaggen’ in de vorm van speciale stukjes tekst verstopt in allerlei digitale applicaties zoals websites en software. Je kunt die vlaggen enkel vinden door dat systeem te hacken. Elke vlag is punten waard, het aantal hangt af van hoe moeilijk het systeem te hacken valt.

De Cyber Security Challenge Belgium is een initiatief van cyberexperten Toreon en Nviso. De wedstrijd heeft als doel cyberbeveiliging aantrekkelijk te maken voor IT-studenten, want er is een grote vraag naar specialisten. “Twee jaar geleden ben ik met mijn team zesde geworden. Toen heb ik telefoon gekregen van Facebook met de vraag om voor hun bureau in Londen te komen werken”, zegt Luyckx. “Ik had toen geen zin om te verhuizen, maar ik zie mezelf zeker wel ooit voor dit soort werk kiezen. Ook nu, na onze overwinning, heb ik al een paar mails van geïnteresseerde bedrijven ontvangen.

Minder nobele doelen

Hackers kunnen met hun vaardigheden ook minder nobele doelen nastreven. Is dat nooit verleidelijk? Luyckx: “Ik ben zelf alleszins nooit in de verleiding gekomen. Ik help liever mensen en bovendien zijn er makkelijke manieren om iets goeds te doen met je skills. Zo zijn er bedrijven die hun software via een platform openstellen voor hackers. Als hackers een bug vinden, signaleren ze dat en krijgen ze er geld voor.” Met dergelijke bug bounty-programma’s proberen bedrijven de zwakke plekken in hun cyberbeveiliging op te sporen voor malafide hackers er misbruik van kunnen maken. Helemaal legaal en bovendien brengt het nog wat op. “Er zijn mensen die er een fulltime job van maken. Een kennis van me haalt er een aardig inkomen uit, naast zijn studie.”

Het winnende team van de Cyber Security Challenge mag naar de Europese finale. Bovendien winnen ze een betaalde reis naar de grootste crackersconferentie ter wereld in Las Vegas. “Die staat begin augustus gepland. Nu nog hopen dat het kan doorgaan.”

En daarmee sluit ik af voor nu. Komende maand wordt overdruk met mijn thesis, laat ons hopen dat ik toch iets chic kan maken.

Nota's:

3

Deze talen kan ik onvoldoende zelf, en hiervoor maak ik gebruik van de vertalingen die van de webserver van notfound.org zelf komen.

I made a blog

Jan. 27, 2018

If you're reading this, then that means I have succeeded in creating a blog system for my beautiful website. (And also, that Gitar a pretty "presentable" thing is, as of now)

You know it: This means that from this day, I too, will be participating in the creation of the written word. This is coloquially named "blogging".

For the weekly readers this might sound like a joke, because I've been "blogging" for a while now. But this is first permanent blog post, so I'm still saying I started now.

This is one of those meta-posts. I'll be talking about …

📚 Read on

2017; the best year of my life

April 12, 2018

Yeah sorry… But as of writing, I'm up to my neck in work. I'll get on the English translation when I've got some more time, pinky promise.

📚 Read on