Notepad of a student

Blog

Welcome to my blog. Here, I write about things that interest me. Politics, coding, studying, life, or anything else I fancy rambling about. If you're in luck, I may've written it in a language that you understand better than English.

Spreken is zilver, schrijven is goud

Open archive

Weg met die lange tekst van aanbevelingen voor de Belgische staat, met een nieuw artikel in mijn oneindige reeks! Deze staat bijna volledig in het teken van de afgelopen examenperiode, want da's zowat het enige avontuur dat ik in de afgelopen maanden beleefd heb.

Academisch slecht nieuws

Maar ik wil eerst beginnen met het droeve nieuws: In de tijd tussen deze en de vorige Spreken is zilver, schrijven is goud is de wereld vier academische zwaargewichten verloren:

Vooral die laatste verdient hier toch een eervolle vermelding, ik heb namelijk zelf nog les gekregen van deze prof. Iemand die zijn vak met veel expertise gaf en dat ook wilde doorgeven, getuige de vele doctorandi waarvoor hij als promotor optrad.

Hij heeft allesbehalve een gezegende leeftijd mogen halen en dan is dat toch een stuk erger om iemand te moeten afgeven, hij laat een vrouw en twee kinderen achter. Ik denk oprecht dat de wereld slechter af is zonder hem.

Studies

Na vele jaren van bloed, zweet en tranen kan ik eindelijk, EINDELIJK zeggen dat ik mijn laatste diploma aan de Universiteit Gent heb behaald; het diploma burgerlijk ingenieur-informaticus, specialisatie artificiële intelligentie.

Zoals ik de vorige keer had aangehaald, heb ik in het voorjaar nog een paar maanden bij IDLab gewerkt. Ik heb mijn contract dan laten lopen tot en met juni, want juli en augustus wou ik volledig vrijhouden voor te studeren. Het waren wel maar twee vakken, d'accord, maar ik wou er nu voor eens en voor altijd vanaf zijn, en ik zou niks aan het toeval overlaten, en al zeker niet tijdsgebrek.

Dus zo geschiedde. Vanaf begin juli begon ik weer naarstig al mijn leerstof voor de vakken Machinaal Leren en Wachtlijnanalyse & Simulatie in te studeren.

Machinaal leren

ML is geen lachertje, en vereist meer dan enkel zaken uit uw hoofd blokken, maar ook alle verbanden leren tussen de verschillende modellen, hun eigenschappen en hun voor- en nadelen, van de simplistische lineaire regressie tot Gaussiaanse processen en de bijhorende Bayesiaanse optimalisatie. Maar het vak was wat mij betreft wel een absolute vereiste voor mijn specialisatie.

Hetgeen mij het meest zal bijblijven van de ML-studie deze zomer zullen wel de twee bewijzen zijn die we moesten instuderen. Maar ik ga even voor mijn gemak verbatim kopiëren wat ik naar mijn vrienden toen heb gestuurd:

'k Denk dat het goed is gegaan, had mijn extra uur wel nodig. 'k Heb ook extra mondelinge toelichting mogen doen op aanraden van de prof, en dat heeft ook wel geholpen bij een paar vragen waar ik blijkbaar wat meer had moeten opschrijven. Niet dat ik alles wist natuurlijk maar 't heeft sowieso geholpen.

We moesten ook twee bewijzen uit ons hoofd leren. 'k Had [de week voor het examen] nog tegen mezelf gezegd: “Maarten jong, doe er gewoon één, en ga dan verder met de rest”, beetje pragmatisch studeren ook al ben ik er van begin juli mee bezig; dus ik heb dat uiteindelijk ingeblokt, en 'k zei toen: “Allee kom, peer dat tweede er nu ook door”, want hè, ge zoudt het u toch moeilijk kunnen vergeven hè.

'k Zweer het u, laatste vraag op het examen: Bewijs & leg uit dat lineaire regressie met Tikhonovregularisatie equivalent is aan Maximum-A-Posteriori (MAP)-estimatie met een Gaussiaanse prior over de coëfficiënten w.

En dat was dus het tweede bewijs. Meh, echt, ben nog nooit zo content geweest om erdoor te peren, 't moest maar eens het verschil maken hè, want dat ging sowieso op minstens 10% van de totaalscore…

Voilá! Zo is het leven: Vol verassingen en op geluk hebben moet ge niet te veel rekenen, bereid u maar voor op het ergste want het moest maar eens voorvallen!

Wachtlijnanalyse & Simulatie

Deze zou sowieso de moeilijkste worden; dit vak is eigenlijk doorgedreven wiskunde, en de prof voor dit vak is van mening dat al die eerdere wiskundevakken die een burgerlijk ingenieur gekregen heeft, ook gekende leerstof zijn. Denk dus maar niet dat ge hiervoor een formularium krijgt, neeneenee. Cumulatieve distributiefunctie van een geometrische verdeling vergeten? Spijtig.

Dus het grootste deel van mijn twee maanden heb ik natuurlijk hieraan gespendeerd. En geloof me als ik zeg dat het erg was; de (tweede) prof van dit vak is erin geslaagd om Monte-Carlosimulaties voor mij te ingewikkeld te maken. Ik ga nog niet beginnen met voorbeelden te geven want het bezorgt mij alleen maar meer PTSS en ik wil niet opnieuw gecolloqueerd worden 🤪

Da's misschien wel overdreven, maar het was wel degelijk zowel mentaal als psychisch belastend; het vraagt niet alleen 110% van mijn redeneervermogen, de faalangst deden mij dagelijks Alprazolam nemen om een normaal slaap-waakritme te kunnen behouden, bovenop de dagelijkse Medikinette om te kunnen concentreren. En dan nog af en toe een Paracetamol tegen de hoofdpijn want wat is nog een pil meer hè.

De dag van het examen sta ik al om half zes op om nog een laatste keer mijn formules uit het hoofd te studeren; bij mijn eerste examenkans had ik een cruciale somreeks vergeten en ik zou het mij geen twee keer laten voorvallen, laat staan zo dicht bij de eindmeet. Ik weet van mezelf dat wat ik 's ochtends studeer het makkelijkst blijft steken de komende uren dus maak ik ook dankbaar gebruik van die zelfkennis.

Een kwartier vooraleer ik moet vertrekken trek ik het laatste blad uit mijn cursusblok. Het is bijna symbolisch; net als het (verhoopte) einde zich aandient, zijn al mijn bladzijden opgebruikt. Ik gebruik het om de formules uit het hoofd te herhalen. Nog een laatste keer.
En dan vertrek ik naar de technologiecampus, hetgeen net zo symbolisch is; examens gaan normaliter altijd door op campus Boekentoren omdat daar de hoofdzetel van onze faculteit gevestigd is, ook al krijg ik daar praktisch nooit les. We krijgen altijd les op het iGent. Dus om daar nu ook te eindigen waar het allemaal begonnen is vind ik net zo symbolisch als dat laatste blad papier.

Toen ik het examen voor mij kreeg, zag ik direct dat de proffen zich niet hadden ingehouden; twee grote vragen en één kleine, alledrie meer abstracte redeneervragen dan zuivere 'oefeningen'. De eerste vraag was weinig moeite, maar de laatste… Daar heb ik eerlijk gezegd niet zoveel aan mijn leerstof gedacht, maar meer logisch moeten nadenken. Tuurlijk was uw leerstof kennen onontbeerlijk, maar als ge die niet in "het grotere plaatje" kon zien, waart ge evengoed een vogel voor de kat.

En al die formules die ik uit het hoofd geleerd had? Bijna allemaal onnodig. Het betrof deze keer een M/M/1/3-wachtrij waarvoor somreeksen bijna op uw vingers uit te tellen zijn, en een groot deel van de cursus werd niet geëxamineerd. De enige formule die ik wél nodig had (en waarvan ik heel dankbaar aan mezelf ben dat ik die uit het hoofd geleerd had) was de formulie om de maximale variantiereductie van een Monte-Carlosimulatie met controlevariabelen te berekenen. Oh nee hier komt de PTSS weer oh help en daar zijn de traantjes

De tijd tikt tijdens het examen ongenadig verder en (ocharm) een kwartier na de voorziene eindtijd (ik mocht omwille van bijzonder statuut langer dan drie uur doorwerken) moet ik afgeven. Uitgeput fiets ik naar huis, blij dat het eindelijk voorbij is, maar met minstens zoveel twijfel over dat laatste examen. Heb ik wel overal goed geantwoord?

Want ziet ge, dat studeren doet u meer dan wat dan ook twijfelen aan uw eigen verstand; ge maakt aannames tijdens oefeningen, schrijft die vol overtuiging op, om dan na controle te zien dat ge het helemaal bij het verkeerde eind had. Zeker omdat die laatste vraag toch niet zo makkelijk was, was ik absoluut niet overtuigd dat ik die wel goed opgelost had.

En die twijfel bleef zich maar opbouwen, wekenlang. De stress van "net gebuisd te zijn" op dat laatste examen bleef mij achtervolgen. Wat als dit? Wat als dat? Als ik minder dan 10/20 haal, zou het dan nog tolereerbaar zijn? 9/20 wordt gedelibereerd en 8,5 wordt naar boven afgerond dus ik mag 8,5/20 halen maar is dat genoeg? Die doemscenario's, twee weken lang, de hele dag door, da's echt verlammend. Ik wilde graag aan een nieuw project beginnen maar ik kon de concentratie gewoon niet opbrengen, zo erg was het.

Uiteindelijk breekt dan de dag van de waarheid aan. De dag die mijn leven kan veranderen. Vanaf 15 september om 16:00 weet ik het. Ik weet exact waar ik straks op de pdf zal moeten kijken om te zien of ik geslaagd ben.

En zoals ik al in het begin verklapt had, smolten al mijn twijfels direct weg als ik mijn rapport onder ogen kreeg.
Op zowel ML als WA&S haalde ik een zeer mooie 15/20. Voor ML had ik dat wel enigzins verwacht, maar van WA&S absoluut niet, daar dacht ik echt dat het kantje boord ging zijn. Maar nee, dik erover. Ik kan er blijkbaar meer van dan ik zelf had gedacht!

Ik ben toen naar boven gegaan en even huilend bij Jonathan gelegen. Tranen van geluk, maar ook van de ontlading; de stress van de voorbije weken was geculmineerd in de aanloop naar die bekendmaking, en jarenlang studeren met vaker dan niet buizen gaat u ook niet in de koude kleren zitten. En dat was allemaal nu afgelopen. Ik zou eindelijk kunnen gaan werken en onafhankelijk zijn. Eindelijk zelf de huur kunnen betalen en belastingsbrieven krijgen. En ook eindelijk eens andere dingen studeren. Niet dat ik spijt heb van mijn opleiding, integendeel; maar ik heb nu wel de tijd om te focussen op bijvoorbeeld een nieuwe (programmeer)taal leren. Iets wat ik tot nu toe enkel sporadisch eens kon doen omdat de unief mij tot andere verplichtingen dwong.

Mijn leven belooft nu grondig anders te worden, maar ik kijk daar met veel goesting naar uit. Want wat er nu ook gebeurt, dat diploma nemen ze mij nooit meer af!

Samson & Marie is dead, long live…

En daar ga ik het nu bij laten. Ik moet nog heel wat Satisfactory gaan spelen die ik heb moeten uitstellen door het studeren, en dan nog Terraria op vrijdag, zoals ge ziet zal ik het nog heeeeel druk hebben. Maar ik heb in dat overvolle schema toch nog tijd gevonden om iets kleins te maken: Toen ik en mijn vrienden een tijd geleden nog eens bij elkaar waren, viel mij op dat Jeroens vriendin Mary kleding een opvallende gelijkenis vertoonde met die van Samson & Marie. Dus kon ik het niet laten om de volgende hit van Studio 100 al van een passend logo te voorzien:

I made a blog

Jan. 27, 2018

This blog post is not available in English. If you want, you can choose to read it in one of these languages:
Dutch: Ik heb en blog gemaakt
French: J'ai créé un blog

2017; the best year of my life

April 11, 2018

This blog post is not available in English. If you want, you can choose to read it in one of these languages:
Dutch: 2017; het beste jaar van m'n leven
Flemish: 2017; het beste jaar van m'n leven

Fort Europa and VB: An analysis

May 1, 2022

This blog post is not available in English. However, it is available in Dutch: Fort Europa en VB: Een analyse