Blog

Welcome to my blog. Here, I write about things that interest me. Politics, coding, studying, life, or anything else I fancy rambling about. If you're in luck, I may've written it in a language that you understand better than English.

rss_feed

Weekly

Ongeveer twee maanden geleden was de vorige. Excuses daarvoor, maar het is erg druk geweest de laatste tijd.

Universiteit

D'er is inderdaad veel gewerkt voor de universiteit ter onzer huize. Jonathan heeft enkele praktische deelexamens moeten afleggen waardoor ik het winkelen en een groter deel van het huishouden voor mijn rekening moest nemen.

Tegelijkertijd moest ik ook nog werken voor mijn thesis. Ik wil daar nu op door zijn en geen risico lopen. De laatste weken zijn dus (buiten Jonathan een beetje soigneren) geïnvesteerd in mijn bachelorproef.

Normaal zijn bachelorproeven voor Informatica op de UHasselt in het voorjaar, maar ik volg een speciaal traject om het in het eerste semester te kunnen afleggen, als het lukt met de planning van de professoren voor mijn verdediging.
Tot nu toe heeft het zijn vruchten afgeworpen: Ik heb een positief antwoord gekregen van mijn promotor over de voortgang, plus enkele punten die ik al kan inbrengen ter verbetering. Dat heeft de moeite van de laatste maanden het écht waard gemaakt.

Om mezelf te belonen heb ik direct na het indienen enkele dagen vrijaf genomen om nog eens videogames te spelen. Was wel fijn, maar goede punten zijn natuurlijk altijd fijner. ☺️

Uitvloeiing: dagelijks rondje sport

Deze maand zijn er soms momenten geweest dat ik dagen aan een stuk letterlijk niet buiten mijn kot kwam. Beeldt het u efkens in, drie dagen niet naar buiten gaan.
Dat heeft echt een effect op uw mentale toestand. Het is daarom dat ik ook heb besloten om elke dag na het opstaan een toertje buiten te gaan "sporten". Wandelen of gaan fietsen, waar ik goesting in heb, zolang ik maar buiten kom.

Dat heeft tot nu toe wel goed gevoeld. Gewoon al onder de mensen komen werkt al bevrijdend en helpt mij om beter te concentreren. Misschien is het placebo maar het zal me worst wezen.

Niels' en Noortjes verjaardag

De 16de november verjaren mijn broer én zus. Puur toevallig, want het is geen tweeling! Voor die gelegenheid zijn we gaan eten in een Japans restaurant in het centrum van Maastricht. We hebben ons toen geparkeerd aan het Mosæ Forum.

Het was á volonté dus hebben we ons zo goed mogelijk laten gaan, en natuurlijk hebt ge dan altijd spijt dat ge niet méér honger hebt. Het was veel en lekker.

(Ik heb geen foto's omdat mijn moeder haar computer nog altijd een stinkende zeikhoop is van wanorde. Beeld eventjes gewoon bordjes met sushi in en kommetjes met sojasaus, zo zag het er ongeveer uit.)

Wat voor een cadeautje heb ik gekocht voor Niels? Een speciaal iets. Ik koop sowieso al nooit cadeaus, maar nu hij 21 jaar werd dacht ik toch dat het gepast zou zijn om het toch te doen. Ik heb gekozen voor een stylo waarin ik zijn artiestennaam heb laten graveren. Dat werd heel goed onthaald, dus mission accomplished denk ik maar.

Cringy dab

Ik zat op de tram met Jonathan richting de Korenmarkt terwijl we bijna aan de halte daar zijn. We stoppen net voor de halte, maar een ongeduldigaard begint langs de buitenkant al hevig op de deurknop te drukken, net waar wij recht staan. Net als hij daarmee een seconde bezig was, zet de tram zich terug in beweging. Nadat Jonathan en ik uitstapten, merk ik op hoe grappig het zou zijn als Jonathan, net als de tram begint te rijden, een dab doet tegen die andere persoon. Ik beeld dat dan ook uit terwijl ik over de markt stap, en net dan komt een andere student voorbijgewandeld, en uit het niets, dabt ie mij toe. Dat voelde raar. Maar 't was wel grappig.

Over eten

Deze maand heb ik een beetje gelet op hoeveel eten dat ik nu eigenlijk per week weggooi. In een aflevering op Één van Over Eten ging het over voedselverspilling. Wist je dat de kromming van een komkommer Europees geregeld is (maximaal 1cm hoogte per 10cm lengte), en dat een te kromme komkommer gewoon niet verkocht mag worden?
Dat vond ik echt dikke zeik; de natuur heeft gewoon z'n grillen en wat ervan voortkomt heeft allerlei afwijkingen. 't Is ook zo'n goed voorbeeld van hoe Europese bureaucratie vaak een probleem is, waarom moet zo'n cosmetisch aspect gereguleerd worden?

Ik was al op de hoogte van het feit dat gewassen met afwijkende vormen vaak gewoon niet te koop worden aangeboden, blijkbaar omdat de klant die toch niet zou kopen. Ze zijn echter perfect eetbaar, dus volgens mij kunnen die gewassen gemakkelijk voor bv. 70% van de normale prijs in een aparte bak aangeboden worden. Wedden dat die bak het eerste leeg gaat zijn vooraleer de "normale" gewassen gekocht gaan worden?
Maar ja, da's dus een Europese verordering, niet gewoon iets wat de supermarkten afdwingen.

Nu ja, daar kan ik (nu) niks aan veranderen, maar wel aan mijn eigen verspilling. Hoeveel gooi ik zelf weg?
Volgens diezelfde aflevering gooit de Belg gemiddeld 640 gram voedsel weg per week.
Ik moest daar toch wel onder zitten zeker? Toch?
Toch?

Wel, in de frigo kwam Jonathan er plots achter dat een volle fles gazpacho slecht geworden was. Dus hij zat al direct over de helft van zijn "reserve".
En ik kwam erachter dat drie potjes yoghurt al een halve maand over tijd waren gegaan. Dus allee, ook tof. Het begon al krom.
Daarnaast gooien we elke week de laatste sneetjes van ons brood weg omdat die hard zijn geworden. We proberen dat te compenseren door soep te eten en het daarin te soppen, maar toch.

De afgelopen week heb ik ook nog een bodempje pasta met zalm en witte kool moeten weggooien, en een pak schouderham dat nog voor meer dan de helft gevuld was.

Tja beste lezer, 'k zou graag willen zeggen dat ik het supergoed doe, maar ik kom toch aan 300 gram voedsel dat ik per week moet weggooien. En daar keek ik toch een beetje van op. Ik zal proberen het beter te doen. Honderd gram per week zou ik redelijk vinden.

En nog een klein tussendoortje: Op de UGent wordt een vettaks geheven op gefrituurde dingen van €0.30. Dat vind ik nogal stom, omdat vettigere producten zoals mayonaise hieraan niet onderworpen zijn (wat het arbitrair doet lijken), maar ook omdat fel gesuikerde producten geen gelijkaardige taks hebben, terwijl suiker een stuk ongezonder is dan vet.
Daar is nu verandering in gekomen, en de prijzen van de gesuikerde dranken zijn met 50% opgeslagen. Of het iets gaat helpen weet ik niet, maar 't is toch een vooruitgang volgens mij.

Vergeetachtigheid

Afgelopen dinsdag zijn Jonathan en ik naar de Albert Heijn gegaan om te gaan winkelen. De chocolademelk was in de afslag, dus had Jonathan er een drietal in de zak gegooid. Normaal ga ik altijd langs de gewone kassa, maar Jonathan houdt niet van wachten en wilt de zelfscanners gebruiken. Liever niet, maar ik maak er geen probleem van. We hebben twee zakken en die laden we rustig uit, scannen de artikelen, en terug in de zak.

Bij het buitengaan moet je dan het ticket scannen zodat het poortje opengaat. Nadat we dat hadden gedaan houdt de bewaker/controleur ons tegen en wilt hij graag eens controleren of alles gescand is.
Wij maken daar uiteraard geen bezwaar tegen, en met de zakken op de grond gaat hij steekproefgewijs door de zak heen, duidelijk niet zorgvuldig.

Misschien heb je het al geraden, maar op het ticket ontbrak dus één brik chocolademelk van de drie. Laat hem dat nu net opvallen.
Op dit moment staat hij natuurlijk op scherp, en dus worden onze zakken volledig gecontroleerd, elk artikel. Ik heb het niet laten merken maar van binnen kon ik bijna kapotgaan bij het inbeelden hoe ik de namiddag op het politiebureau mocht gaan uitleggen waarom niet alles in mijn zak gescand was.
Uiteindelijk bleek er nog iets eigenaardigs: Er zaten wel varkenslapjes in onze zak maar dat zag hij niet op het ticket. <Internal screaming>
Jonathan kan gelukkig op het ticket AH FILETLAPJE aanduiden. De bewaker besluit het gewoon toe te schrijven aan een onopzettelijke scanfout, en na het betalen van dat brik kunnen we terug naar huis.

Allee, aan dat alles heb ik een nieuwe reden overgehouden om langs de gewone kassa te passeren; je kan moeilijk van diefstal verdacht worden als je het niet zelf gescand hebt.

Tot ziens 2018, hallo 2019!

We gaan nu de laatste week van 2018 in. Wat is het weer een bewogen jaar geweest, met veel ups en downs. Ik wil daar zeker iets over kwijt, maar in weekly's lijkt me dat niet optimaal.

In het raam van de nakende examens zal ik opnieuw een maand lang geen nieuwe weekly posten. Ik wil echt proberen om op alles door te zijn dit semester.

In ruil daarvoor zal ik na de examens een week lang investeren in mijn website verder uitbouwen. Ik ga er een hoop dingen insteken die al een lange tijd op de plank stof staan te vergaren, waaronder ook de vertalingen van de laatste blogpost.

Voor de rest van deze week pas ik samen met Jonathan op poes Bonnie in Turnhout, en voor het oud op nieuw zie ik mijn vrienden eindelijk weer eens. In de tussentijd studeer ik voor wiskunde.

Voor nu opnieuw mijn excuses dat ik zo lang niets heb gepost, maar ik heb er wel een leuk bericht van mijn promotor voor in de plaats gekregen, als kerstgeschenk kan dat tellen.

🎆 🎄 🎄 🎄 🎆

Fijne feestdagen iedereen!

I made a blog

Jan. 27, 2018

If you're reading this, then that means I have succeeded in creating a blog system for my beautiful website. (And also, that Gitar a pretty "presentable" thing is, as of now)

You know it: This means that from this day, I too, will be participating in the creation of the written word. This is coloquially named "blogging".

For the weekly readers this might sound like a joke, because I've been "blogging" for a while now. But this is first permanent blog post, so I'm still saying I started now.

This is one of those meta-posts. I'll ...

📚 Read on

2017; the best year of my life

April 12, 2018

Yeah sorry… But as of writing, I'm up to my neck in work. I'll get on the English translation when I've got some more time, pinky promise.

📚 Read on
Never miss an update again.

Getting info on updates to blog posts, major website changes, and other important news items is now easy and convenient with RSS.