Blog

Welcome to my blog. Here, I write about things that interest me. Politics, coding, studying, life, or anything else I fancy rambling about. If you're in luck, I may've written it in a language that you understand better than English.

rss_feed

Weekly

Open archief

Welkom, welkom, beste lezer. Weer een maandje voorbij!

Als ik dit post ben ik Eurovision aan het kijken. Pfff, d'er zit dit jaar dus echt niks tegoei tussen. Misschien nog net Noorwegen, maar ja.

Reed-Solomondecodering en Dockerhaat

Een kleine inleiding: Voor het vak Informatietheorie hebben wij (lees: een groepje) een QR-programma moeten schrijven, dat zowel QR-codes moest kunnen lezen als maken.

In Matlab. Waarom.
Alhoewel, eerlijk gezegd zou dat nog niet het moeilijkste mogen zijn. Niet een taal die ik ooit vrijwillig zou gebruiken, maar ik heb absoluut geen moeite om met eender welke imperatieve taal aan de slag te gaan. 'k Zou het erger gevonden hebben als we in Prolog moesten werken, ook al heb ik die taal liever dan Matlab.

Het probleem was de RS-decodering zelf. Ik heb daar, en ik overdrijf niet, meer dan de helft van mijn paasvakantiedagen aan gezeten om dat geïmplementeerd te krijgen, op zo'n binge-wijze uren aan één stuk door met energydrinks, en een constant groeiende frustratie omdat het niet vooruit ging. Lezen en studeren in mijn cursus, op het internet voorbeelden bekeken en vergeleken, papers van universiteiten waarvan ik nog nooit gehoord had doornemen, ik heb alles, maar echt ALLES geprobeerd om RS-decodering te kunnen maken. En ik kon het gewoon niet. Ik was ben er gewoon nog altijd niet toe in staat.

En ter herhaling: Dit is voor een groepsproject. Als ik het alleen moest doen, dan had ik het een stuk minder erg gevonden. Maar als je als groep gequoteerd wordt, dan wil je ook dat elk lid zijn deel doet. Nu heb ik dat niet gedaan, omdat ik daartoe niet in staat was. Ik ben daar toch efkens niet goed van geweest.

Als ik het mij goed herinner, heb ik nog nooit, letterlijk nooit, in m'n leven zo'n moeite gehad met leerstof te begrijpen. Da's niet om te zeggen dat ik alles zomaar kan, ik ben ook maar een mens. Maar met voldoende tijd (en motivatie om het te willen) heb ik het uiteindelijk altijd zelf wel kunnen uitvogelen.

Nu, het is uiteindelijk met wat hulp toch grotendeels afgeraakt. Ik wacht nu geduldig de score af. Buiten dat is het vooral een poosje Docker-hate geweest; ik heb geprobeerd het te runnen op een virtual machine in Windows, maar Docker kotste zo fel z'n darmen uit dat ik uit miserie gewoon Ubuntu op die VM heb moeten knallen.

Verhuizen

Deze maand heb ik van mijn moeder vernomen dat we hoogstwaarschijnlijk gaan verhuizen. Dat was ook ineens! Maar ja, de schatter is al langs gekomen in Bilzen, en de paraf is al onder de nieuwe woonst gezet. In Lanaken nota bene.

Ik kan hier moeilijk meer over vertellen omdat ik er zelf ook niet echt veel details over weet. Mijn grootste insteek is, wel… Ik heb het gros van m'n leven in Bilzen gewoond, maar het is wel altijd vervelend geweest dat ik voor het minste geringste 3 kilometer moest fietsen vooraleer ik een winkel tegenkwam.
En buh, 'k heb overal wel eens gewoond: Eerst in Tervuren, dan Schaffen, dan Roosteren, weer Schaffen, dan een lange tijd in Bilzen, en nu in Gent, maar officieel straks in Lanaken. Echt een "thuisstad" heb ik dus nooit echt gehad. Waarschijnlijk daarom dat ik zo goed gedij in Gent, want dat was de eerste woonplaats die ik vrijwillig heb gekozen.

En buh, Eik… 'k Heb nog nooit iemand gezien die plant om in Eik te blijven wonen. 't Is meer een symptoon van de Vlaamse verkavelingsziekte dan een echte buurt die op zichzelf ook kan overleven. Voor mij was het enige interessante aan daar wonen dat Jorrit op fietsafstand bereikbaar is, en dat is alles.

Ik verlies nu ook m'n eigen slaapkamer, bye privacy. 'k Ben ook wel een beetje benieuwd naar welke spullen er allemaal nog tevoorschijn gaan komen uit de kelder enzo. Beetje geschiedenis ophalen, weet je wel.

Bon, als de eerste fotootjes binnen zijn dan zal ik ze wel delen.

De verkiezingen

Even een korte rant: Bij de Amerikaanse verkiezingen heeft de VRT een fancy pancy logo gemaakt voor alle artikelen die daarrond draaiden. Zelfs in Het Journaal werd er een geanimeerde versie van dat logo gebruikt, met een niet mis te verstane tekst:

amerika-kiest.png

Trek anders nóg harder de lul van een land af dat al zoveel kak aan z'n gat heeft. De verkiezingen in Nederland krijgen nog niet half zoveel aandacht, maar die hun regering heeft een pak meer invloed op België dan die mislukte VS ooit zal hebben. En ongetwijfeld zal dat volgend jaar weer van hetzelfde zijn, misschien zelfs nóg erger omdat de toddler-in-chief zo vaak met z'n gezever het mediadiscours heeft bevuild.

Ik zou er nog niet zo'n probleem mee hebben als er dan op z'n minst een evenredige hoeveelheid moeite werd gestoken in Belgische verkiezingen. Want Amerika is de facto zelfs nog nooit een democratie geweest, dus verwachtte ik voor deze verkiezingen wel op z'n minst evenveel aandacht als voor die van Amerika. Maar wat krijgen wij?

kies19.png

Godverdomme, 't is precies of ze hebben hun titel uit het recyclagepark meegenomen, zodat ze dat op alle verkiezingen dit jaar kunnen toepassen. Waar is onze animatie? Waar is onze vlag?
Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat de communautaire kwestie weer iets te veel meespeelt, en het maar zo neutraal is gemaakt dat het evengoed op elke verkiezing ter wereld geplakt kon worden.

Awel, ik heb dat persoonlijk aangepakt, aanschouwt het resultaat:

belgi%C3%AB-kiest.png

Zo gemakkelijk is het: Het Ubuntu-lettertype in onze nationale driekleur, met daarlangs ons fier Belgisch Leewtje. Een simpel logo gemaakt met vijf minuten op Wikipedia surfen en wat ineenknutselen met Inkscape. En ge kunt het perfect aanpassen aan de andere landstalen. Gebruik naar believen.

Dit straalt trots uit. Het omarmt onze nationaliteit, kort en krachtig. Ik had er bijna "Eendracht maakt macht" in 't schuin eronder gezet en een kleintje met mayonaise d'erlangs.


Terug naar het agendapunt: De verkiezingen zelf. Voor mij gaan het weer groene stemmetjes zijn. 'k Raad iedereen aan hetzelfde te doen want 't is wreed gesteld met onze planeet hoor. (Niet dat stemmen het enige is wat helpt hoor =3) En als ik dan toch een beetje specifieker stemadvies de wereld in mag sturen: Ik ga voor de Europese lijst een voorkeursstem uitbrengen op prof. dr. Petra De Sutter. Ik weet niet waarom maar ik krijg een heel rustig en integer gevoel als ik die hoor praten.
Oké, dat klinkt nogal abstract. Misschien een leuke introductie voor De Sutter is het debat in Terzake waarin ze de neonazi Dries Van Langenhove op de meest diplomatische wijze terecht wijst:

Als het iemand is die ik niet ken, zou ik normaal nooit een voorkeursstem uitbrengen1, maar voor De Sutter maak ik écht een uitzondering, omdat ze voor mij weerspiegelt hoe elke politicus moet zijn: Rustig en koel blijven bij het horen van belachelijkheden en leugens, maar dat toch diplomatisch weerleggen met een redelijke argumentatie en een respectabele dossierkennis.2 Ik zou graag ook zo'n talent willen hebben, alhoewel ik dat toch af en toe eens zou afwisselen door een van de pot gerukte rant á la Louis van Dievel te schrijven, zoals ik vandaag weer heb gedaan 🙃

En dan is het schooljaar nu weer bijna gedaan. Tot na de examens iedereen, en enorm veel succes toegewenst. We zullen het allemaal wel nodig hebben!

Voetnoten

1

Ja, ik weet dat ze lijsttrekker is en m'n voorkeurrstem praktisch niet veel gaat uitmaken, 't is het gebaar dat telt hè! =3

2

Je zou natuurlijk in dit geval kunnen stellen dat dossierkennis nogal relatief is als je zo'n oetlul aan de andere kant van de tafel hebt zitten. Maar het blijft toch een uniek talent om dergelijke hoeveelheid vuile bullshit met een coherent geheel te ontwapenen.

I made a blog

Jan. 27, 2018

If you're reading this, then that means I have succeeded in creating a blog system for my beautiful website. (And also, that Gitar a pretty "presentable" thing is, as of now)

You know it: This means that from this day, I too, will be participating in the creation of the written word. This is coloquially named "blogging".

For the weekly readers this might sound like a joke, because I've been "blogging" for a while now. But this is first permanent blog post, so I'm still saying I started now.

This is one of those meta-posts. I'll …

📚 Read on

2017; the best year of my life

April 12, 2018

Yeah sorry… But as of writing, I'm up to my neck in work. I'll get on the English translation when I've got some more time, pinky promise.

📚 Read on
Never miss an update again.

Getting info on updates to blog posts, major website changes, and other important news items is now easy and convenient with RSS.