Notepad of a student

Blog

Welcome to my blog. Here, I write about things that interest me. Politics, coding, studying, life, or anything else I fancy rambling about. If you're in luck, I may've written it in a language that you understand better than English.

Spreken is zilver, schrijven is goud

Open archive

Hebben jullie mij gemist lieve lezertjes?

Hartelijk welkom op mijn blog, ik heb wat in petto voor jullie vandaag!

Werk

Fijne Dag van de Arbeid trouwens! Ik zou wel graag hebben meegelopen maar tegenwoordig zijn de 1-mei-optochten toch maar een allegaartje van alle partijen die doen alsof ze socialist zijn. Die ballonnetjes voor rijkentaksen worden ook maar opgelaten voor electoraal gewin, … En dat terwijl het eigenlijk een feest zou moeten zijn om de sociale verwezenlijkingen van de geschiendenis te vieren, niet om kiezers te lokken met loze beloften. Toch wel spijtig. Ach ja. Ik had zelf toch nog wat werk te doen.

Omdat ik het huidige semester geen vakken meer heb lopen, ben ik op zoek gegaan naar een (studenten)job waarin ik mijn schoolervaring eindelijk eens kan beginnen toepassen, en daarvoor ook een zakcentje zou kunnen krijgen. Ik heb gezocht naar bedrijven die iemand zochten voor AI-toepassingen, en zo heb ik vier bedrijven uitgekozen.

De eerste twee bedrijven draaide op niks uit, maar van IDLab en Robovision kreeg ik een aanbod voor een studentenjob. Uiteindelijk is het IDLab geworden! Ik zal daar nu de komende twee maanden mij nuttig gaan maken, in de hoop dat ik daar toch positief bevonden word en er echt voltijds mag beginnen in het najaar. Morgen is mijn eerste werkdag, wel een beetje spannend zulle!

Niels

Mijn broer is naar New York vertrokken.

Ja, dat zat al lang in de schuif. Niels heeft een lange tijd zitten solliciteren bij verschillende Amerikaanse architectuurbureaus, om zo op het hoogste niveau te kunnen meedraaien.

Dat ging zeker niet zonder slag of stoot. Vaak was het zo dat de interviews veelbelovend waren, maar waarop dan geen reactie meer volgde van het bedrijf. Dat zorgde natuurlijk voor een hoop stress en teleurstelling.

Maar na regen komt zonneschijn; Niels wist een bedrijf te strikken in de stad New York. En nog niet het minste, daar gaan duizelingwekkende bedragen rond om de meest luxeuze en creatiefste huizen in te richten. Het is dan wel geen betaalde job (hij doet daar dus een zelfgefinancierde stage), maar het is wel een droom die voor hem uitkomt.

De weken voor de vliegreis waren voor hem dan ook stressen tegen de sterren op. In theorie kan er natuurlijk vanalles misgaan. Daarbij kwam dan ook nog dat voor een reis naar de VS een max. 24u oude negatieve PCR-test vereist was. De schrik dat het noodlot zou toeslaan en hij net dan positief zou testen zat er natuurlijk dik in.

Maar uiteindelijk is het allemaal goed gekomen. Of toch bijna; door de onverwachte sneeuw van 1 april werd zijn vlucht urenlang vertraagd. Ik wist dat al de dag op voorhand, maar ik had hem niks verteld omdat ik weet dat hij zo'n nieuws kan missen als kiespijn. Plus, misschien was het foutieve informatie en dan had het toch niks uitgemaakt.

Enfin, mijn broer zit nu bijna in de helft van zijn grootste verwezenlijking tot nu toe. Hij slaapt op een hotelkamertje waar hij volgens mij zelfs meer voor moet neertellen dan dat ons kot in Gent per maand kost. Maar ik denk dat het het allemaal wel waard is. Tot nu toe vind ik dat hij het van ons vieren het verst heeft geschopt.

(Sorry voor de slechte geluidskwaliteit, mijn GSM is brak)

Franse presidentsverkiezingen

Het was toch eventjes bibberen, maar gelukkig heeft de redelijkheid gewonnen: Emmanuel Macron mag nog vijf jaar langer in het Élysée vertoeven.

En da's goed, of je nu Macrons beleid bijtreedt of niet, want zijn tegenstrever was de extremist Le Pen. Uit het laatste debat bleek nog hoe ze geen haar veranderd was ten opzichte van vroeger; een beetje moslims haten, migranten haten, en gebrekkige dossierkennis die zo erg was dat Macron haar weer les moest geven. Natuurlijk deed Le Pen daar moeilijk over:

En sommigen zeggen dat Macron dan belerend overkomt. Misschien wel, maar ik vind daarvan: Iemand die redeneert zonder kennis, mag ook een weerwoord krijgen gericht op iemand zonder kennis.

Nu, ik vond dat deze overwinning op het slechte toch wel een beetje kunst verdiende, dus heb ik, in navolgenis van een andere snul die ook de duimen moest leggen, de volgende prachtige afbeelding gemaakt:

Mooi hè? In de Franse driekleur en drie sterretjes voor de slagzin van de Franse Republiek. Ik weet het, ik ben een geweldige artiest. Flikker de Nachtwacht uit het Rembrandtmuseum en zet mijn werken maar in de plaats.

Fort Europa en VB: Een analyse

En van het extremisme kom ik naadloos terecht bij één van de grootste toevoegingen aan mijn website: Een nieuw artikel op mijn blog! Ik weet het, er zitten meer dan vier jaren tussen deze en de vorige, maar kwaliteit gaat bij mij boven kwantiteit. Kunnen ze op sommige universiteiten nog wat van leren!

Ik raad u aan om het zeker eens te lezen. Het is een analyse van meer dan 10 pagina's aan tekst waarin ik de leugens van Vlaanderens ranzigste partij open en bloot uitspel. Daar zitten een paar weken voltijds schrijven, opzoeken en nalezen in, dat kan ik u verzekeren. Ik heb me een halve journalist gevoeld tijdens al dat feiten controleren. Maar ik vond dat het echt nodig was. Dan heb ik ook direct een plek om naar te verwijzen als er iemand zegt dat het toch niet zo'n erge partij is.

En meer ga ik er hier niet meer over schrijven, dat heb ik al meer dan genoeg gedaan! Het is ook niet alleen tekst hoor, 't is zelfs nog behoorlijk interactief, met een paar kwisjes en filmpjes!

De website

In al die tijd heb ik natuurlijk een hoop leuke extra's aan mijn website toegevoegd. Enkele daarvan zijn natuurlijk op de achtergrond (bv. TLSv1.3-ondersteuning) en daar merkt ge niet veel van. Maar die op de voorgrond licht ik wel graag even toe.

De taalbalk

Misschien is het al opgevallen, maar onderaan mijn website staan er vier verschillende talen vanaf nu. In een balk die ik liefkozend de taalbalk heb gedoopt. Vanaf nu is het kinderspel om mijn website in een andere taal te raadplegen. Tot nu toe werd dat enkel afgeleid uit de Accept-Language-header (en dat gebeurt nu nog steeds voor nieuwe bezoekers), maar nu kan de gebruiker indien gewenst ook manueel een andere taal kiezen!

En ja, vier talen: Ik heb Duits er ook aan toegevoegd. Nog niet alle vertalingen staan op punt, omdat ik enkel vertaal als ik op de trein zit. Maar het gros is al in orde, dus ik wilde het nu al invoeren. Misschien voeg ik in de toekomst nog meer talen toe, maar ik zal nu wel eerst eens zorgen dat deze al af zijn.

Vriendennetwerk op hoofdpagina & publicaties

Vrienden zijn fantastisch, en veel van mijn vrienden hebben ook hun eigen webpagina. Daarom heb ik nu ook op mijn hoofdpagina een prominente kaart hiervoor toegewezen, die u direct naar hen doorlinkt.

Ik heb ook Publicaties een update gegeven. Nu kan het ook doorlinken naar andere webpagina's, en dat kun je nu al in actie zien: Ik heb de papers en thesissen van mijn vrienden hun websites ook allemaal toegevoegd aan mijn website!

Gitar

Gitar heeft een frisse update gekregen. De indexpagina ziet er beter uit, de repository's zijn gestructureerder en makkelijker te doorzoeken, en commits kunnen nu ook allemaal mooi uitgelezen worden. Het maakt ook gebruik van de nieuwigheden die ik aan Material3 heb toegevoegd, met name de <details>-tag.

Material3

Ik heb aan mijn zelfgeschreven CSS-bibliotheek een hoop broodnodige verbeteringen toegevoegd. Zo is er nu volledige ondersteuning voor HTML5-formulieren, <details> en <summary> zijn volledig geïmplementeerd, en de <nav> is aangepast: Er zit nu een scrollbalk in zodat er geen overflows meer zijn, en het bovenste gedeelte scrollt altijd mee, zodat, als je ergens op klikt, je niet weer helemaal naar boven moet scrollen om het weer te sluiten.
Ook zit er nu ingebouwde ondersteuning in M3 voor @media (prefers-color-scheme: dark) en zijn een hoop variabelen van SCSS overgeschakeld op de CSS-variabelen, wat natuurlijk veel beter is.

En op die manier groeit mijn website beetje bij beetje uit tot iets zeer bijzonders.

Blog

Als je wilt reageren op een artikel, dan was dat vroeger nog met een redelijk lelijk formulier. Dat is nu verleden tijd. Mijn reactiegedeelte onder elk artikel is nu een stuk interactiever, zo kun je nu ook reageren op bestaande reacties!

Spreken is zilver, schrijven is goud

Ik heb de vorige keer gezegd dat ik van de naam "monthly" wilde afstappen. Het gaf de indruk dat ik maandelijks iets zou publiceren, maar daar kom ik al een lange tijd niet meer aan. Mijn leven is soms ook niet interessant genoeg dat ik elke maand avonturen kan neerpennen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe naam voor dit soort "updates" over mijn leven.

De nieuwe naam is "Spreken is zilver, schrijven is goud". Ik vind dat dat geweldig past bij mij:

En daarmee komt er nu een einde aan de eerste "Spreken is zilver, schrijven is goud". Bedankt voor het lezen, bedankt voor het geduld, en tot de volgende keer. Abonneer u op de RSS-feed om op de hoogte te blijven!

I made a blog

Jan. 27, 2018

This blog post is not available in English. If you want, you can choose to read it in one of these languages:
Dutch: Ik heb en blog gemaakt
French: J'ai créé un blog

2017; the best year of my life

April 12, 2018

This blog post is not available in English. If you want, you can choose to read it in one of these languages:
Dutch: 2017; het beste jaar van m'n leven
Flemish: 2017; het beste jaar van m'n leven

Fort Europa and VB: An analysis

May 1, 2022

This blog post is not available in English. However, it is available in Dutch: Fort Europa en VB: Een analyse