Notepad of a student

Blog

Welcome to my blog. Here, I write about things that interest me. Politics, coding, studying, life, or anything else I fancy rambling about. If you're in luck, I may've written it in a language that you understand better than English.

RSS

Monthly

Open archive

Goeiedag alweer. De unief is alweer enkele maanden aan de gang en we zijn goed op dreef! Enfin, ik toch, denk ik.

Ik heb niet zoveel nieuws te vertellen maar wilde toch iets schrijven over de klimaatbetoging waar ik aan meegedaan heb.

Klimaatbetoging

Op 11 oktober zijn mijn broer Niels en ik naar de klimaatbetoging in Brussel afgezakt. Ik vond het nodig om daar aanwezig te zijn. We vertrokken 's ochtends in Bilzen richting Brussel-Noord, waar de tocht zou beginnen. Al in Diepenbeek stapte al een delegatie van Natuurpunt op. Maar de NMBS zou de NMBS niet zijn zonder vertragingen. Voor het binnenkomen in Hasselt krijgen wij een rood sein. Normaal niet zo'n probleem want onze overstap duurt een kwartier… Maar wij staan ook net zo lang te wachten voor dat sein. Een ongeduldigaard probeert de deur van de trein toch eens te openen terwijl we nog voor het sein staan te wachten. Moet ge zeker doen, zomaar uit een trein stappen omdat hij te lang stilstaat naar uw goesting, kan niet verkeerd lopen.

Uiteindelijk komen we toch terug in beweging, en rijden we op ons gemak Hasselt binnen. Ondertussen zijn er ook al heel wat spoorwijzigingen doorgekomen, en overhoor ik enkele medebetogers die naar het foute perron zouden gerend zijn als ik hen niet had gecorrigeerd.
Als de deuren opengaan in Hasselt spurten we als de gesmeerde bliksem van spoor 2 naar 9, waar onze aansluiting nog net gehaald wordt door ons. Niels is ondertussen redelijk geïrriteerd omdat één van zijn weinige NMBS-ervaringen weer getekend is door stress van vertragingen. Als we in de wagon een plaats willen zoeken, moet hij kruisen met een vrouw die hem niet door wilt laten, en Niels in z'n zij stoot bij het passeren. "Och gij stom kut.", snauwt hij haar toe. Ik moet mij bedwingen om niet in lachen uit te barsten.

Maar ja, we zijn nu toch op weg naar Brussel. Ondertussen zijn Niels' vriendin Maxime en diens vriend Sander opgestapt, want die gaan ook mee. We hebben nog wat toffe babbels eer dat we aankomen. Dat ik regelmatig vegetarisch eet en Sander veganistisch vind ik wel interessant om te bespreken, want ik zie mezelf echt geen veganist worden.

Sfeerfoto!
klimaatmars00-flip.jpg

Aangekomen in Brussel-Noord (waar ik overigens nog nooit ben uitgestapt wauw) volgen we de massa mensen maar, buh. Duidelijk dat veel organisaties vandaag present tekenen, zoals Grootouders voor het Klimaat en Extinction Rebellion, maar natuurlijk ook de klassiekers zoals Greenpeace en Groen (de politieke partij). PvdA heeft ook een fanatieke beweging op de been kunnen brengen.

En politieke partijen die openlijk mee betogen voor een bepaald politiek beleid, eum… tja, ik weet het niet. Ik vind het op zich niet verkeerd, want ge zoudt kunnen stellen dat elke groepering daar een bepaalde politiek vertegenwoordigt (vooral die van het ecorealisme6), dus een groepering die zich verkiesbaar stelt weren is geen redelijk argument. Maar ik zou wel gruwelen als N-VA ineens komt meebetogen voor bijvoorbeeld de kerncentrales open te houden7, terwijl ze jarenlang aan het roer heeft gestaan en het helemaal verprutst heeft op letterlijk elk ander vlak. Betogen tegen uw eigen beleid, het zou toch wel wringen.

Maar ik wijk af. De betoging! Jaaa, veel mensen vanuit heel België. We kregen van de PTB ook het aanbod om in november mee met andere betogers naar de kLiMaAtToP in Glasgow af te zakken. Maar de dure prijs schrikte me wel af. Ik denk dat Sander wel meegegaan was, ben niet zeker.

(Jazeker, de raw footage. Heb net niet genoeg tijd om die video's nu ook nog allemaal leuk te clippen dus 'k laat maar gewoon alles zien =3)

Links en rechts kregen we ook allerlei stickers toegestopt. Ik heb niet echt veel voeling voor zulke dingen op mij te plakken, maar Niels had daarentegen de nacht voordien naarstig aan een bord gewerkt:

niels_bord.png

En op de achterkant heeft hij dan al die stickers geplakt, van ecorealisme tot socialisme en feminisme, ze zijn allemaal de revue gepasseerd.

We waren nog goed op tijd dus we hebben nog even "gestaan" tot de stoet vertrok. Op vraag van Niels zochten we een plaatsje uit met veel animo en jongeren. We hebben dus grotendeels meegelopen tussen een wandelend orkest en de PvdA-jongerenafdeling, de Rode Vossen.

Wanneer de stoet dan op gang trok werden leuzen gescandeerd, en ja, een betoging zoals je verwacht hè! Er was hier en daar politietoezicht (inclusief een helikopter) om alles in goede banen te leiden, maar omdat er geen (geweldadige) tegenbetogers waren is de politie ook niet moeten tussenkomen.

In het Jubelpark aangekomen moest ik toch even gaan zitten. Je moet denken; een trage slenterpas van enkele kilometers, met een rugzak op een hellend vlak beklimmen (Brussel-Noord ligt een stuk lager dan het Jubelpark), … Na een tijd begon de pijn ook uit te stralen naar mijn dijen, maar ik had het er wel voor over om erbij te kunnen zijn. Het was ook op zich een fijne dag en een goede kans om Maxime nog eens te zien (3/11: gelukkige verjaardag trouwens :P).

Zal het allemaal zoden aan de dijk zetten? Ik weet het niet. Ik weet wel dat wél betogen oneindig veel meer kans heeft om iets te verwezenlijken dan niks doen. En da's de ingesteldheid die ge toch moet hebben: Op het einde van de dag moet gij het gevoel hebben dat wat ge gedaan hebt nuttig was, want als ge gaat verwachten dat uw acties echte verandering teweeg gaan brengen, dan gaat ge bedrogen uitkomen. Klinkt misschien cynisch maar da's wel de realiteit. Al de kleine beetjes maken samen wel één groot, maar het "klimaatakkoord" is op dit moment het beste wat die beetjes teweeg hebben kunnen brengen, dus ik denk dat ik mijn punt wel heb kunnen staven.

klimaatmars-zw.png

En de mondmaskers in open lucht? Tja, massabijeenkomst hè, en dan zult ge mij niet zonder zien, vervelend als het is op de foto's. Ach ja!

klimaatmars02.jpg

Adieu monthly?

En daar laat ik het bij voor deze editie. Misschien is dit wel de laatste monthly, enfin, de laatste keer dat ik hem zo noem. Ik ben aan het denken om een andere naam te kiezen die wat minder tijdsgebonden overkomt, dat ik op een ietwat losser schema kan schrijven. Maar dat is nog allemaal 'in flux' op dit moment.

Voor de komende tijd zal het ook in mijn leven gene vette zijn: Buiten een mogelijk vriendenbezoek binnenkort, is het voorbereiden voor de (hopelijk) laatste examens van mijn leven. En ik zoek er dit keer zonder herexamens door te zijn. Lees: De volgende update zal iets voor midden februari zijn. Maar tegen dan zal er ook heel wat nieuws te vertellen zijn. Tot dan aan iedereen een goeie gezondheid toegewenst, want da's toch wel het belangrijkste, niet?

Voetnoten

6

Niet te verwarren met het pseudo-"eCoReAlIsMe" dat de N-VA graag gebruikt als schaamlapje om haar laks wanbeleid inzake klimaatmaatregelen te verdedigen, en de échte ecorealisten impliciet af te schilderen als fanatiekelingen die zogezegd niet realistisch zouden zijn.

7

Wat overigens een zéér goed idee is in de strijd tegen de klimaatramp gezien de grote veiligheid en lage CO2-uitstoot van kernenergie.

I made a blog

Jan. 27, 2018

If you're reading this, then that means I have succeeded in creating a blog system for my beautiful website. (And also, that Gitar a pretty "presentable" thing is, as of now)

You know it: This means that from this day, I too, will be participating in the creation of the written word. This is coloquially named "blogging".

For the weekly readers this might sound like a joke, because I've been "blogging" for a while now. But this is first permanent blog post, so I'm still saying I started now.

This is one of those meta-posts. I'll be talking about …

📚 Read on

2017; the best year of my life

April 12, 2018

Yeah sorry… But as of writing, I'm up to my neck in work. I'll get on the English translation when I've got some more time, pinky promise.

📚 Read on